2021-07-04 475 瀏覽
喺觀塘返左個半月實習,終於都黎到尾聲,一向都知道呢區美食處處,可惜要去到last day,先有機會係觀塘遊走。返公司拎完支票,同友人行經鴻圖道,頓時被Coffee Slave嘅裝潢吸引着。店面牆身以灰黑色為主,加埋木嘅完素,佈置簡單又舒適,就是很「文青」的風格。呢度係實行先喺Cashier俾錢點餐,再搵位等餐點送到。知道Coffee Slave 的咖啡是很不錯,但不懂、也喝不了咖啡的我們,只係乖乖嗌左杯凍朱古力同凍檸茶便作罷。兩杯凍飲都附上不銹鋼飲管,欣賞餐廳嘅環保,不過飲落真係好凍。我地點左三樣野食,一咸兩甜,咸既有薯角配黑松露醬,薯角已經落左味粉調味,醮埋黑松露醤更加食都唔停口,個醬同薯角好夾,就算麻麻地黑松露陣味嘅人,都可以一試。甜食方面,我地嗌左法式西多士同楓糖雜莓斑戟,西多士係唔洗切嘅一口多士,上碟時已經炸成金黃,淋上糖漿,再配上一小條焦糖香蕉,入口甜膩,充滿蛋香。而斑戟落左好多cream同雜莓粒,份量好夠,賣相都唔錯,食落就覺得斑戟嘅質地有啲實,如果可以整得鬆香一點,就會沒咁「漏」。喺實習last day偶爾地黎左呢間餐廳,同友人渡過左一個愉快嘅下午茶時光,就當是慰勞自己喺

薯角配黑松露醬

法式西多士

楓糖雜莓斑戟

喺實習last day偶爾地黎左呢間餐廳,同友人渡過左一個愉快嘅下午茶時光,就當是慰勞自己喺實習期間所付出嘅辛勞吧!
5 分鐘 (堂食)
薯角配黑松露醬
法式西多士