2022-10-19
"【金记冰室】呢日又走咗入嚟元朗,主要係同啲退休同事食飯,畢竟以前一齊做嘢嗰時都有互相幫忙,收咗工都有偈傾嗰隻。到而家佢已經退咗休,咁我唔係嗰種為咗工作先走嚟扮 friend 嘅人,有時間咯就梗係聚一聚好啦。同事住元朗,所以就佢去元朗食,連地點都係佢揀,事前我都唔知去邊度食。佢話佢都唔係好知食乜好,有趣,不過諗深一層,就好似如果有朋友嚟沙田搵我,我都唔知同佢哋食乜好咁解,呢個情況又真係絕對可以理解喎。咁佢都做到決定嘅,就係嚟呢間「金记冰室」,初時我以為係見過其他 foodie 寫過嗰間,呢間就真係街坊茶記嚟。原來係喺大埔文娛中心隔離,之前都幾過吓呢度,不過一直都冇在意呢間餐廳。我哋三個人去到都唔使等位,直接有得坐,我都唔中意啲要等位嘅餐廳,fit 晒。一入到去,已退休同事就叫咗個嘅「雞蛋西多士」配熱檸茶。見佢有花生醬,但都好似一般咁,不過我有得影相就唔使特登再叫一份,正呀。係呀,我而家寫茶記冇西多隨時會被讀者留言質問,咁我有時未必想食嘛。呢度出名係「走雞」,叫「走雞米線」囉,配「雪菜」,去埋骨。我覺得佢似係一個濕版嘅鹽焗雞,而且係好食嘅,係幾掂。另一位同事叫咗叉燒拼燒肉嘅「雙拼燒味飯」
另一位同事叫咗叉燒拼燒肉嘅「雙拼燒味飯」走汁,飲凍嘅「檸檬薏米水」。我頭先忘記講自己係飲熱嘅「檸檬薏米水」,幾好飲。同事畀咗啲燒味我試,我覺得都係幾好食嘅,成餐三條友食唔過份喎。。。
(地址:元朗青山公路249-251号元朗广场2楼277号舖)