2023-12-17
同嗰個朋友響宋王臺嗰邊做完嘢想搵個地方舒舒服服食餐飯,跟住我就建議去返Chaplin,一來行過去唔係好遠,二來上次食完個牛肉都想試多一次睇吓係咪會唔同。今次去到已經做咗聖誕裝飾,感覺有更加重嘅英倫風嘅氣氛。因為今次得兩個人,所以叫咗個sharing combo,咁就可以試多少少嘢。另外加咗一份鴨肝多士,先講呢份多士,份量比想像中大份,外面微微脆,裏面啱啱好,係幾開胃嘅。兩個人分別叫咗兩款唔同嘅湯,兩個湯都好味,特別想提嘅係海鮮湯,足料得來真係飲到海鮮味道。Snack platter維持到上次嘅水準,今次同佢要咗多啲茄汁同埋多啲檸檬,直接將檸檬汁加落茄汁嗰度點嚟食更加好味。主菜方面分別叫咗一個黑松露忌廉牛肝菌戒指雲吞,同埋屠夫精選牛扒。個雲吞嘅份量足夠,重點係唔太膩,所以唔會食完覺得有滯嘅感覺,冇朋友好鍾意。屠夫牛扒就係我想返嚟試嘅原因,上次因為朋友嗌咗medium,我就覺得如果食生生啲會比較好,果然今次跟返我想嘅生熟度更加好味,當然呢個係個人口味啦。另外佢上面加嗰啲香葉同埋蒜蓉粒到好幫到手。特別想講嘅係佢個朱古力心太軟本身係好味嘅,但係個重點係響隻碟上面畫嗰張畫真係好有心好靚,絕對要俾
特別想講嘅係佢個朱古力心太軟本身係好味嘅,但係個重點係響隻碟上面畫嗰張畫真係好有心好靚,絕對要俾個讚。
最後題外話,我嗌咗杯Baileys Tiramisu唔係好濃味,但係好香,重點係親埋一套杯碟好靚。