2023-04-01
玖子茶呢間荃灣西新開既星馬美食,裝修好特別,除咗吊掛住既紅色燈籠,亦有好似新加坡馬來西亞熟食市場既裝飾,好有feel架。見到人地食咖映多我地都忍唔住叫一份,烘得香脆既麵包加埋凍冰冰既鮮牛油,冷暖既暖度加埋一脆一軟既口感,好食就係咁簡單。肉骨茶可以話係星馬菜既代表,亦都係我既飛佛,點可以唔叫!呢到既肉骨茶係馬來西亞風味,温和既藥材味甘而不苦,肉排都炆得好入味,一夾就離骨。加埋少少其他既配料例如豆卜杞子,令味道更豐富。另一個主菜我地揀咗炒粿條,一道好簡單既炒河粉,勁有鑊氣,碟底好少油,見得到大廚功力深厚。配料有肥牛,芽菜,洋葱等篤,加埋少少辣椒醬食,非常不錯。最後叫多個ABC豆腐花潤下喉,豆花好滑溜,加埋紅豆,花生同少少黃糖,中和返先前主菜既咸同油膩感,食完巧舒服。