2022-09-21
#中環 #壽司 #廚師發辦 #Omakase朋友係中環做野,食飯經過呢間新開既Omakase店即刻話要book位同我食,Dinner Omakase每位$1680有27款美食,性價比超高~📋$1680/位 「花」廚師發辦◼️ 前菜四款 (師傅建議順時針食,由淡味食到濃味)▫️ 鬼爪螺 – 清洗得好乾淨,味道鮮甜▫️ 目干魚 - 外脆內軟又唔會有骨,用少少鹽調味已經足夠,魚香四射▫️ 蒜菜海膽 - 啫喱口感,酸酸甜甜特別開胃,好似飲湯咁▫️ 黑門貝 – 夠哂新鮮,口感煙韌 ◼️ 刺身四皿刺身四款擺盤好靚,師傅建議我地食既次序係: 真鯛 帆立貝 金目鯛 太刀魚,靚到連裝飾品都全部食得1️⃣真鯛 - 卷住拖羅 飛魚子 -有Wasabi 好有層次2️⃣帆立貝 - 三種海膽製成嘅海膽粉,有海膽嘅香氣,內裏好軟,唔需要點豉油都好好食3️⃣金目鯛 – 用自家製梅醬調味,帶有淡淡的酸甜味,好驚喜4️⃣太刀魚 - 好香煙燻味,微微辣的黑胡椒,帶有胡椒柚子麻香味,好惹味◼️一品料理食完咁豐富既前菜同刺身就到一品料理同燒物, 有六款唔同配搭既一品料理~1️⃣角螺 – 加上岩鹽同青檸調味,好爽口2️⃣牡丹蝦 – 上面加左燒過既蝦膏,蝦
#中環 #壽司 #廚師發辦 #Omakase
📋$1680/位 「花」廚師發辦
◼️ 前菜四款 (師傅建議順時針食,由淡味食到濃味)
▫️ 鬼爪螺 – 清洗得好乾淨,味道鮮甜
▫️ 蒜菜海膽 - 啫喱口感,酸酸甜甜特別開胃,好似飲湯咁
▫️ 黑門貝 – 夠哂新鮮,口感煙韌
◼️ 刺身四皿
◼️一品料理
1️⃣角螺 – 加上岩鹽同青檸調味,好爽口
2️⃣牡丹蝦 – 上面加左燒過既蝦膏,蝦肉鮮甜彈牙,口感豐富
3️⃣鮪魚 - 魚味濃郁又嫩滑,師傅將蛋白打成泡沫,可以令到魚身口感更滑
4️⃣松葉蟹凍 – 加入珍珠蒟蒻粉,賣相變得透明,配埋生拆蟹肉,鮮味十足
5️⃣米通鮟鱇魚肝 – 配搭好特別,加左新鮮三文魚籽、魚子醬、金箔,用料矜貴,帶出微微酒香,用米通可以增加口感,好好食
6️⃣水果蕃茄 – 加入淡雪鹽,好Juicy,食到最後用來清一清口腔
◼️ 一品料理
▫️燒帆立貝 - 帆立貝甘甜,加埋脆脆地既紫菜,少少微辣嘅口感,好夾
▫️拖羅三文治 – 外皮用黃豆製作而成既黃豆紙,包住沙甸魚乾,炙燒一面,半生熟,更逼到啲油香出嚟,配埋中拖羅同大拖羅,香脆油脂豐富
◼️壽司
▫️ 北寄貝 – 幾乎食omakase都會見到師傅上貝類壽司前會輕輕拍打佢,可以刺激神經仲識郁,口感煙靭,味道鮮甜
▫️鰈魚 – 用上左口魚邊位同肌肉兩個部位,加埋少少柚子皮,肉質比較爽口,食完有淡淡的柚子清香
▫️富山灣白蝦 – 口感綿滑,將不同種類蝦搭埋一齊,好甜好甘
▫️鰹魚醬油漬 - 表面都係鰹魚 肉質較濃
▫️吞拿魚魚面頰肉 – 師傅燒一燒佢等筋位溶化,蘸上蛋黃醬口感特別,魚油甘香
▫️磯之雪 米漿加昆布馬糞海膽 - 磯之雪係北海道出產既昆布品種,用昆布包住海膽,鮮味被吸收,有提鮮既效果,好鮮甜好正
◼️ 吸物
▫️ 大蝦麵豉湯 - 蝦肉好彈
◼️甜品
▫️靜岡縣蜜瓜 – 鮮甜多汁,做飯後果一流
▫️水信玄餅 豆蓉 – 水信玄餅口感似啫喱,加埋甜甜地既豆蓉好滿足
💁🏻♀️全部食材都好新鮮,師傅將唔同食材配搭得淋漓盡致,盡顯功架
💘中環呢個價錢食到咁多款Omakase,連一品料理都有咁多款 (平時多數都係一兩款熟食),性價比高,推介
🏘餐廳環境乾淨企理,建議坐sushi bar可以見住師傅整壽司
💰人均消費大約$1380 - $1880 (Dinner Omakase); 另有Lunch Set大概 $240 - $580
❗ 中環區大部分Omakase比較少做walk-in,建議預早訂枱啦
🤵🏻🤵🏻♀️店員服務態度好好,間中會幫我地加茶,師傅同食客都有交流,細心照顧每位客人既需要
📍 地址:中環嘉咸街45-53A號嘉利大廈地下F&H號舖