2016-03-27 370 瀏覽
又到晚飯知食咩好嘅時候,係OR搵咗幾間都嫌有D遠 (係個人太懶啫),記起早幾日收到"莆田"宣傳單張,憑單張晚飯送一條黃花魚,咁就決定訂枱開飯喇!7點半左右去到⋯⋯嘩!!!好多人排隊呀!!好在有訂位 店鋪裝修係現代風,地方唔算細,但枱與枱之間比較迫,好在樓底高,感覺唔叫侷促。係門口排隊時已經諗定咗幾個餸,坐底就點菜啦!本身我都唔太鍾意食苦瓜嘅人,不過見賣相好似幾可口就叫一碟試試,入口爽脆,爽脆程度似食緊蘋果咁,薄薄一片,配上一碟點蘸蜜糖汁,去除咗苦瓜原本既澀味之餘食落返而甜中帶甘。呢味又係必點小食,個湯汁帶點滷水味,又未去到我地平時食開嘅滷汁咁濃,粉腸入口結實且彈牙但唔靭,好味!見到餐牌上面有呢個,即刻要點嚟試試!做法同味道都似潮菜,螄蚶微微尒過水,入口半生熟感覺,新鮮又鮮味讚讚讚!首先飲一啖湯,感覺清甜,小肉餃食落煙煙靭靭,有D似食魚皮餃既口感,餡料爽滑,配上蔥花同醋既味冒湯頭,唔覺飽滯。呢味魚,魚湯味湯郁,魚夠新鮮,肉質滑溜,加上姜蔥去煮,有啲似呀嬤以前煮嘅魚湯呢味又係加分菜,口味香酥,帶有小許蜜糖甜味,芋頭入口唔粉中間部入棉棉咁,當甜品食都得!呢味菜相對下就無驚喜,似平時食既輕
又到晚飯知食咩好嘅時候,係OR搵咗幾間都嫌有D遠

7點半左右去到⋯⋯嘩!!!好多人排隊呀!!好在有訂位

係門口排隊時已經諗定咗幾個餸,坐底就點菜啦!
冰浸苦瓜
九轉粉腸
一品醉蚶
讚讚讚!
莆田扁肉湯
首先飲一啖湯,
百秒黄花魚
酥炒芋頭
呢味菜相對下就無驚喜,似平時食既輕怡牌蝦醬炒通菜。
莆田鹵麵
呢款麵食配料新鮮,麵質唔算腍,仍有到一點Q彈感,白濃湯味道濃稠,似飲緊比西式Bisque,湯頭味道就似乾燒伊麵(哈~),個人覺得湯個方面入口有D漿,不過味道唔錯!
呢個辣汁好泰式Feel~食咩都點下佢寧舍醒胃!

題外話/補充資料: 雖然係全場滿晒,忙到分身不瑕咁,但啲待應都仍然保持微笑招待客人!抵讚! (黃花魚是用COUPON,所以係免費呢!)
2016-03-26
10 分鐘 (堂食)
冰浸苦瓜
九轉粉腸