2010-07-02
晏起身無食早餐,12:30pm左右人到長洲,所以入到去第一件事就係醫肚。正生就成為長洲之旅的第一站。遲嚟一步,俾兩個食客先入去坐埋剩下的兩個位,令我們要等30分鐘。順帶一提,舖頭細,坐位有限(8張枱16位食客,最多容納20位食客),所以建議舖頭人數到齊先俾枱,因為本應去到還有位,但有兩位食客先到霸住兩張枱(他們共6位),最後我們入咗前5分鐘先人齊,即起碼有30分鐘佢哋齋霸枱,無叫嘢食,我深信30分鐘2張枱應該可以做多2張生意(多百幾二百蚊)。網友對炸雞及Pizza評價不錯,入座時就叫了兩個餐,一個係"一件炸雞配一件Pizza",另一個係"一件炸雞配白汁飯",飲品叫咗兩杯凍檸樂(+$2),嗌完飲品就後悔,普遍凍檸樂就+$2,大凍檸樂都係+$2,分別應該在於普通就只係俾半樽可樂,大的就俾晒全樽可樂,加的價錢一樣,點解唔叫大凍檸樂呢?!網友要留意呀!!!!!所有食物都係即叫即做,所以落單後還需要等10~15分鐘,等嘅過程可以留意下舖內懷舊的擺設。先嚟兩杯飲品,可樂新鮮雪櫃攞出嚟,加上足夠的冰,檸檬四塊,成杯夠凍夠甜夠酸,開胃醒神!!再嚟係"一件炸雞配一件Pizza",先食Pizza,至尊批,
再嚟係"一件炸雞配一件Pizza",先食Pizza,至尊批,新鮮出爐,材料相對地少,但夠熱,夠脆,即食的話我覺得比市區Pizzaxxx還要好!同時間"一件炸雞配白汁飯"又上枱,老實講白汁飯賣相確實係不能出大場面,但正所謂"人不可以貌相",食落又唔算差,食食下都幾好食!Total我哋有兩件炸雞,一件係雞脾,一件係雞背脊骨多肉位置(明就明,唔明就算),兩件新鮮炸上枱,皮脆肉嫩,塊皮脆到好似食緊薯片,肉唔"鞋",還要出煙tim,味道夠野味,好過KXX兩三班,又便過佢哋。
據我所知,廚房係由正生學生負責,唔係大廚出身的佢哋,卻好過有名氣的餐廳,值得加許表揚!網友請留意,平日與假日的開放時間有分別,去之前最好問清楚,以免錯失良機!