2021-02-08
之前已經食過幾次The Point,因為幾好食同見佢入會幾抵,雖然年費要$500,但會送返一個龍蝦pizza同六張$100現金券,而且每次黎食都有9折優惠,一年食倒兩三次已經抵返條數,所以耐唔耐都會黎食。The Point Kitchen係The Point喺奧海城嘅新分店,食過幾次The Point見佢耐唔耐都會推出唔同嘅套餐優惠,今次見佢新出左個$168包三道菜嘅套餐,比起之前嘅龍蝦餐或者黑松露餐靈活性更大,一於試下。是日餐湯 - 係磨菇忌廉湯,忌廉湯好香磨菇味,杰度亦啱啱好,磨菇唔會打得太碎,每一啖都食倒粒粒磨菇,口感好豐富。Iced Oreo Chocolate(跟餐加$28) - 套餐本身包左特式飲品,唔啱飲亦可以加錢轉其他野飲,價錢由$10至$38不等,我哩杯Oreo Chocolate雖然上面有大大舊忌廉,但飲落都幾濃朱古力味。蟹膏辣椒醬意大利粉(跟餐加$28) - 意大利麵上面有蟹膏、蟹肉同牛油果,口感同一般意粉有啲唔同,係比較薄同軟身,食落有啲似蛋麵,原來係餐廳自己整,都幾好食。香辣朱古力蛋糕(跟餐加$38) - 朱古力蛋糕好濃朱古力味,面頭加左少少辣椒絲食落帶少少辣
總結,The Point食過幾次都冇令人失望,佢本身定價唔算特別平,但如果附近有分店預計自己一年都食倒兩三次,join member真係抵好多。