由兩位90後女生開設的植作茶,來自台中的味道,主打唔同種類嘅穀類飲品,好味但對身體零負擔!聽落真係好別引!今日終於有機會一試。位於山林道,佢嚟佐敦地鐵站都只係大約3分鐘嘅路程。地理位置就夠晒方便,有點隱蔽,但係要搵就一定搵到。好多人諗起台式飲品,第一個反應就係越飲越肥,又多糖。係過口癮嘅同時,保持健康又係咪真係難?但係呢度仲有好多唔同特別嘅飲品,主打都係養生為主。每一種茶飲都有唔同嘅功效,有一啲比較喺出面少見嘅食材,例如決明子、黑豆、薏米等等。另外「茶露」都係比較特別,因為係黑木耳打碎左之後的食材,飲落有咬口,又健康。仲珍珠鮮草?outdate啦😋店入面嘅裝修都係以下文青風格為主,小小的店面其實不能容納太多人,但每個角落都充滿着好多唔同打卡嘅地方。有一個角落仲擺咗一啲相,又有好多乾花和稻草,點影都好靚。播住輕快嘅音樂,令人好輕鬆自在。可能,香港人都好需要這樣的一個樂土。唔咁港女,文青d的方面,除咗打卡位之外,小店仲預留左一啲空間擺放一啲本土文創嘅作品,例如有獨立樂隊嘅CD、和攝影師的作品,比大家購買。(不過我唔係音樂發燒友,所以都冇特別影相)不過都欣賞兩位店主呢一種欣賞唔同藝術創作嘅心

唔咁港女,文青d的方面,除咗打卡位之外,小店仲預留左一啲空間擺放一啲本土文創嘅作品,例如有獨立樂隊嘅CD、和攝影師的作品,比大家購買。(不過我唔係音樂發燒友,所以都冇特別影相)不過都欣賞兩位店主呢一種欣賞唔同藝術創作嘅心,識英雄重英雄係愈見愈少。因為喺香港呢個寸金尺土嘅地方,可以騰出空間放作品唔係每一個都肯!

紫米茶鮮奶小芋圓 ($32)
紫米茶可以抗衰老,仲可以預防心血管嘅疾病。加上小芋圓都係百分百本地製造,唔同普通的來貨。無添加嘅防腐劑和色素,食落感覺真係好健康。

黑糖桃膠紅棗茶鮮奶 ($34)
桃膠一向有平民燕窩之稱,可以養顏。加埋黑糖和紅棗,養氣活血,又可以降壓。實在太有益健康!加埋鮮奶,即刻成件事冇咁邪惡。

飲品方面,當然有熱飲和凍飲,走冰小冰,糖度可以自己決定。所以,邊個話飲台式飲品同減肥係唔可能並存?在植作茶係可以嘅!