2017-02-25
今日朋友請我來呢度食午餐,原來是利園二期對面的開平道入都尾,朋友告訴我呢度嘅Pizza及烤雞都係用意大利石爐做的,餐廳的廳面大約有1600平方呎,一梯一伙,裝修casual及舒適,朋友點了:1)藍苺子pizza - 貪佢味道可能比一般Pizza冇咁肥膩和味道清新,薄餅底係標榜用黑米粉做,餅底比較煙靱,果然不負我所望,藍妹只是用了新鮮的,所以不會太甜。2)香辣烤雞 - 雞皮烤得很香脆,雞皮的脂肪流失了很多,肉質嫩滑,香辣味是用了韓式的,其實都幾辣吓!非常好味!而且有很多件,不過對於小孩來說就可能太辣了,可以叫不辣的烤雞。最有趣是餐碟上面放了一隻小鋼夾及一支义,朋友告訴我食的時候是不需要用手的,很容易就可以撕去雞皮,撕散雞肉來食,而且夾得很穩!3)無酒精西班牙紅酒特飲 - 好飲!不過下次對於我來說要叫少甜。4)免費開胃小食 - 醃酸白蘿蔔粒,味道好似香港人舊式雲吞麵店入邊嗰啲咁嘅味,只是沒有紅蘿蔔。埋單$522。我專登影左廚房的落地玻璃窗透視到的意大利石烤爐。如果要食得健康,味道又要好,卻食厭了傳統的味道,這兒是一個好的選擇。