2021-07-07
近期熱門之選。將軍澳及西貢區一向都係素食沙漠。好開心近來多了素食餐廳在此區出現。在西貢返工嘅我,放工後約朋友食飯,快靚正就係過嚟將軍澳啦 😊6點40分就到咗餐廳,平日晚飯唔使等位,仲可以任選位置,超正!🤣一時貪心,點選了二人套餐,份量足,味道好,飽到呢 🤣🤣🤣先來兩盅鮑魚榆耳雞絲翅,材料十足,在我來講,味道比較咸,個芡比較濃稠。朋友當然話好好味😋,真翅一樣 然後係籠仔蒸田園餃子,材料豐富厚實,略嫌餃子皮乾身及厚面皮了,黐住筷子🥢,於是加了冬蔭功湯一起吃,咁就唔同曬,濕潤有咬勁冬蔭功野菌魚腐雜菜煲,朋友喜愛冬蔭功湯,這個湯非常濃烈,番茄又多,菜又多,魚腐嘅質感同口感極像真,朋友話有驚喜我最愛猴頭菇,點了荷香杞子黑白木耳蒸猴頭菇,沒想到竟然會埋個芡係面,十分惹味,就係過濃了。一心諗住清淡嘅,有點訝異。依然係十分喜愛。吃完再減肥啦最後,仲有西米綠豆沙糖水送添,甜度適中,起沙之餘又有豆渣,好有滿足感 兩個人又食又傾,直至打烊比人趕 奉勸一句,如果想靜靜地傾偈,要揀門口附近位置。今次坐窗口位,回音噪音滋擾,搞到我哋兩個差唔多要咬耳仔先聽到 🤣🤣🤣
一時貪心,點選了二人套餐,份量足,味道好,飽到呢 🤣🤣🤣
兩個人又食又傾,直至打烊比人趕