2023-01-13 437 瀏覽
見近排落雨,想食啲暖身嘅食物,途經呢度就search吓啲食評。睇到都覺得唔係伏就膽粗粗咁走入去食,見有個蛇羹A餐,包咗一個細蛇羹、細蛇湯同一個糯米飯,$140。佢比我食開嘅蛇王熙貴,但多咗個蛇湯,所以未食前都有啲期待。佢上菜速度都快嘅。先嚟蛇羹,佢蛇肉比例都多嘅,但湯底好重醬油嘅咸味,而唔係煲岀來嘅鮮味。而且要小心食,我自己就食到一條好細嘅蛇骨。之後我就試個湯,比我想像中少藥材味,入面有啲龍眼肉同杞子,還可以,味唔算濃,無飲都唔可惜。再食個糯米飯,飯入面已撈哂醬油,我本人口味就覺得整體好咸,所以都無食哂。但個蛇羹我都係欣賞蛇王熙個種湯頭,我覺得係另一層次嘅享受。所以我呢間都無下次😂