放假終於得閒去踩單車,順路遊覽將軍澳新開嘅跨灣大橋🌉,夜晚就去埋澳南嗰邊搵食。呢頭有唔少餐廳,普遍都係行中高檔路線,呢晚幫襯咗嘅「Le Marché Steak & Frites」亦唔例外。店舖裝修幾靚,設有唔少梳化座位,適合一班人聚會,環境氣氛讓人舒服放鬆。另一邊廂,餐廳嘅店員們係雖然全男班👦🏻,但個個都好有禮貌同友善,並且愛心爆棚,樂於同小朋友傾偈耍樂👍。餐廳定價雖然唔平,不過勝在份量十足🍽,但我略嫌菜式選擇唔夠多,例如只得一款意粉,又無乜小食。如果兩個人嚟食就試唔到太多款。USDA Choice Natural Holstein Beef Ribeye 美國特選級天然「黑白牛」肉眼扒($468/16oz),呢件牛扒不得了🥩,我成日都話牛扒要有返咁上下大小,食落先有滿足感。牛扒接近一吋厚,要控制好火候絕非容易🔥,因為好易整到外面過熟,入面又太生。我哋要求七成熟,廚師完美演繹咗有關定義,肉芯呈淡粉紅色,肉質軟腍又多汁。肉眼扒脂肪分佈均勻,唔會話邊位有成條肥膏,所以食落又帶點口感。牛扒冇乜伴菜,只得兩粒蕃茄仔同烤蒜頭。反而醬汁方面就幾繽紛🤤,例如有Gravy牛肉汁、Black Pepp
牛扒冇乜伴菜,只得兩粒蕃茄仔同烤蒜頭。反而醬汁方面就幾繽紛🤤,例如有Gravy牛肉汁Black Pepper黑椒醬Homemade Hollandaise荷蘭蛋黃醬。另外,佢連Mustard芥辣都有四款揀,分別有英國、德國同兩款法式口味。佢哋每一款都各有特色,我幾鍾意個蛋黃醬🍳,惹味得來、唔會搶咗牛扒光芒。不過由於件扒本身高質,所以輕輕沾少少鹹,食返原味已經好正。
Baked Alaska Halibut
Baked Alaska Halibut 烤阿拉斯加比目魚($248/300g),餐廳以紙包焗魚嘅煮法處理🐟,咁樣就能夠鎖住肉汁,而且亦令調味更入味。比目魚頗巨型,厚度同牛扒有得揮。白身魚魚肉嫩滑,兼且富有彈性、唔鬆散;而魚皮則微脆。廚師將洋蔥同蕃茄仔等食材🧅,放上魚柳一同焗製,並同時滲出牛油香。整體調味清爽簡單,更能突顯食材嘅鮮味。
Creamy Spinach
Creamy Spinach奶油菠菜($68),Side Dish配菜有幾款選擇,估唔到份量都幾多。🥦餐廳應該係用上菠菜苗,所以無乜渣,而且亦比較嫩同易咬。每條菠菜都掛滿忌廉汁,不過出奇地食到尾段都唔覺膩,食菜比起薯蓉或通心粉冇咁飽滯。
Unlimited Fries
Unlimited Fries無限量薯條,餐廳嘅其中一個賣點就係任食薯條🍟。我哋落單無耐,店員就先送上一兜熱辣辣、新鮮炸起嘅薯條。薯條偏幼身,似麥記嗰種,不過就做到外脆內軟嘅效果。但綜合而言又未算太難忘,所以就未有Encore。
飲品方面🍹,我哋嗌咗兩杯冇酒精嘅特飲Mocktail($58),藍色係Blue Lagoon,而橙色就係Shirley Temple。佢哋鮮艷嘅顏色,令我擔心味道會好甜或好假。不過出品係正常嘅,藍色嗰杯偏向檸味🍋,而橙色嗰杯嘅底估計係用上薑味汽水Ginger Ale,夠晒汽。
總括嚟講,估唔到將軍澳竟然有一間咁出色嘅扒房,牛扒水準好高,可媲美星級酒店餐廳🌟。即使佢定價同購物旺區嘅餐廳差唔多,但我認為係對得住個價錢。鍾意食牛扒嘅話,不妨一試!
Creamy Spinach