2020-10-07
之前收工行過見到成日想試。早幾日終於決定會一會佢。一坐低,叫左二杯生啤止止渴,跟著慢慢睇下menu有d咩食。通常去居酒屋,離唔開食串燒,店員介紹番話呢度主打食日本雞既唔同部位,但除左雞串燒外,推介今日既限定品:鰹魚剌身。以前去上野或者新宿d居酒屋都有見過,但翻到黎香港d居酒屋就好少見有做呢樣,一於試下。再叫左d雞串燒,同店員推介既安格斯肉眼配焦糖瑪奇朵汁,再另外叫左個呢度既另一主打:釜飯。先黎一個鰹魚剌身,同之前係日本食既都好似,但店主係上面再加左d麻油,伴埋洋蔥絲,蔥同薑蓉一齊食,成個感覺好平衡。尤其個洋蔥,伴左一個酸酸地既汁,做頭一道菜個感覺真係好開胃。跟著到雞既串燒,食得出係日本貨,同平時係元朗食其他d串燒好唔同,店主仲同我地介紹番,日本雞既內臟唔好燒到熟哂食係最好,大概七成熟就ok。可以食到果種雞內臟既原味。到主菜個肉眼,最初我問店員咩係焦糖瑪奇朵汁。佢話係店主特別調教既一個汁,係焦糖咖啡既汁黎。聽落覺得呢個配搭好新穎,就試一試。食落口,焦糖果種焦香同咖啡既苦澀味帶出番肉眼既牛肉味,非常襯!第一次試到咁新穎既食法,有驚喜。可惜店主話黎梗轉menu,呢個order會冇左,唯有期待
一坐低,叫左二杯生啤止止渴,跟著慢慢睇下menu有d咩食。
食落口,焦糖果種焦香同咖啡既苦澀味帶出番肉眼既牛肉味,非常襯!第一次試到咁新穎既食法,有驚喜。可惜店主話黎梗轉menu,呢個order會冇左,唯有期待新餐單有其他驚喜。
到最後既釜飯,我地叫左個黃金海鮮釜飯。以前去日本d旅館都有食過,係一d好傳統既菇類或者山菜既飯黎。但呢一個飯,佢加左一樣好香港地道既食材:咸蛋黃。成件事又係一個好平衡既菜式,咸蛋黃同海鮮本身已經係perfect match,再加埋呢個即叫即煮既日式煲仔飯底,d飯粒粒分明,撈埋一齊黎食真係一道好好既ending。
期待下次新menu再試新菜式👍👍👍
ps:由於太肚餓,食到一半先醒起冇影到串燒😂