2023-09-24
今日就同朋友來到位於元朗西菁街「阿叔泰麵」食個午餐。位置好方便,就近於元朗千色店附近。餐廳裝潢好有泰國風格,位置好寬敞坐得舒服。我地叫左豬肉船麵,泰式椰子雞湯麵,加配小食香茅魚露雞翼,篤篤炸丸(隻拼)同炸魚餅。飲品叫了凍泰式檸檬茶同熱青檸蜜。泰式椰子雞湯麵,配上雞肉,雜菇,車厘茄。麵底叫了金邊粉,椰子雞湯清甜濃郁,滿滿的椰子香味,雞肉好嫩豬肉船麵,亦都選擇咗金邊粉,配料有豬肉片,豬肉丸同炸豬皮,配上濃郁牛骨湯,用料十足。可以加餐廳推薦嘅四大調味(魚露,白糖,白醋,辣椒粉),令到口感更豐富。豬肉煮得入味,麵質亦好綿滑。篤篤炸丸(隻拼),有兩款炸丸,雙重滋味,炸到脆卜卜,咬下去肉汁爆滿炸魚餅,微辣香口,新鮮即炸,配上泰式辣醬,好滿足香茅魚露雞翼,雞翼大大隻,而且醃得很入味,肉汁好juicy凍泰式檸檬茶,夏天飲一流,微甜熱青檸蜜,大大杯,配上青檸可以解渴。好滿足嘅一餐!
炸魚餅,微辣香口,新鮮即炸,配上泰式辣醬,好滿足
香茅魚露雞翼,雞翼大大隻,而且醃得很入味,肉汁好juicy