2021-11-09
之前元朗經過已經留意到呢一間新開嘅cafe,門口喺好復古嘅綠色裝修,經過都見到唔少人係度邊排隊邊打卡。今個星期日終於的起心肝去 Try try。 原來呢間cafe 下午茶時段主打英式下午茶二人餐, 仲要限量供應,好多人未夠3點已經喺出邊門口排隊。好彩有book枱,一夠3點侍應就已經安排book枱既客人入座。 入到去入面裝修都好靚,空間感好強,即使有好幾盞吊燈都好都唔會有壓迫感,而且牆邊仲有好多好靚既裝飾,無論坐邊都好,每一個角落都好適合影相。除此之外,座位都好闊落,好舒適,好適合同朋友一齊嚟食野傾下計,影下相,悠悠閒閒過一個下午。 坐低睇個menu,除左有佢個signature ge high tea set 之外,原來仲有好多其他選擇,好似特式熱狗呀,意粉咁,啱哂唔同胃口嘅客人,而我同朋友就俾佢另外一個限量嘅Me Time Set吸引,忍唔住叫埋佢。 *英式二人下午茶☕️ $208*下午茶餐好有驚喜,個set會有一壺花茶, 原本以為只是普通嘅一壺茶咁上,但係呢一間餐廳就用左一個好靚好fancy嘅雀籠茶架,d用既杯碟同都係match返張餐枱都係嘅雲石紋,個茶壺仲要係透明,可以睇到入邊既
*英式二人下午茶☕️ $208*
下午茶餐好有驚喜,個set會有一壺花茶, 原本以為只是普通嘅一壺茶咁上,但係呢一間餐廳就用左一個好靚好fancy嘅雀籠茶架,d用既杯碟同都係match返張餐枱都係嘅雲石紋,個茶壺仲要係透明,可以睇到入邊既花茶好足料,有滿滿嘅花粒,而且由上枱開始就已經用蠟燭warm 住個壺,唔怕因為傾計耐左,杯茶攤到凍哂,係一個非常貼心嘅設計。
上完壺茶未影完相,野食就已經到左,係個standard 嘅三層tea set, 有四款咸點五款甜點
甜品方面不過不失啦,係唔同口味嘅 cake ,勝在每款細細,一啖入口,啱哂想試唔同味但係又怕食唔哂嘅朋友。
至於下午咸點方面,水準唔錯,尤其是係個雞翼薯條,個雞翼係有少少麻辣味,但係又未至於非常辣啦,炸得又好脆好香口,仲要起咗啲骨,食起上黎好方便,啲薯條係比較粗身,同樣都係即炸,食落外脆內軟,食完超想encore 呀!
*Me Time Set $52*
呢個set會有一件蛋糕連埋一杯signature drink。蛋糕方面每日都有3至4款唔同嘅選擇,而每款都係限量供應,而飲品可以係signature coffee 或者係佢signature drink.
今次我地就揀左個*伯爵茶芝士蛋糕*配個signature drink *火燒雲霞*,聽個名唔知咩呢,但係其實menu 都有寫到其實係火龍果特飲。
味道方面,蛋糕外表就好平實,但食落好重芝士味,絕對感受到冇偷工減料,個餅底都有陣淡淡伯爵茶香,配搭上嚟中和左芝士濃味,食落無咁溜,值得一試。
杯野飲就好靚呀,有漸變色,仲有果肉,未飲齋睇心情都靚呀,飲落唔太甜,好refreshing。
總括來講,呢間cafe 水準唔錯,性價比非常高。如果係喺元朗行完街,好推介過去坐低吹下水,過返個寫意嘅下午。