2019-05-06 58 瀏覽
辛苦搵嚟志在食,呢排做嘢咁辛苦,梗係要搵返間好嘅餐廳同女朋友享受一下啦。於是乎就揀咗呢間位處元朗嘅鐵板燒去慰勞一下自己。黎到食鐵板燒最好梗係要食廚師發板啦。黑松露三文魚子蒸蛋 - 以上湯1:1.5分量而製,蛋滑鮮甜,配合三文魚子嘅鹹鮮味,再加上香濃嘅黑松露,以前菜來講真係一百分。甘鯛魚配南瓜海膽忌廉醬 - 甘鯛魚連魚鱗放入滾油炸至魚皮同鱗都香脆,再用油嘅熱力將魚肉焗熟,份外鮮嫩!醬汁以外仲加咗青海草,令到成味菜更加清新。烏魚子象拔蚌 - 香脆嘅烏魚子起左提鮮作用,令象拔蚌嘅鮮味更上一層樓。粒貝 - 以黑椒快炒,爽口之餘亦保持左粒貝原有嘅鮮味。北寄貝 - 以新鮮海草製作湯底,清新得黎更能襯托北寄貝嘅鮮味。北海道蝦夷鮑魚 -鮑魚元朗隱世Omakase啱啱喺魚缸拎出嚟, 新鮮到係咁郁。廚師熟練地將鮑魚切成粒狀更易入口。佢嘅醬汁更為特別,用上鮑魚嘅肝煮成,味道有啲似海膽嘅香,略帶甘味。做法特別出面絕對食唔到。孟家拉虎蝦 - 以蝦羔煎香令到蝦肉更加香濃鮮味。鵝肝蘋果醋多士 - 鵝肝煎得皮脆內嫩,鵝肝油份完美地浸透落多士度,再加上蘋果醋醬中和返鵝肝嘅油膩感,絕對覺得食多幾件係唔夠喉。瀨戶蠔加秘製的
黎到食鐵板燒最好梗係要食廚師發板啦。

粒貝 - 以黑椒快炒,爽口之餘亦保持左粒貝原有嘅鮮味。

孟家拉虎蝦 - 以蝦羔煎香令到蝦肉更加香濃鮮味。

瀨戶蠔加秘製的醬汁 - 煎香後再用火槍輕燒,生蠔外脆裡邊仲有蠔汁,一d都唔會過火。

香煎和牛 - 廚師將一塊牛扒煎好後,切開粒狀,再分以唔同嘅部份去分俾我哋食,每一個部份都有着唔同嘅口感同肉味嘅變化,更能顯示廚師嘅功架。

食咗咁多款好味嘅鐵板燒,我同女朋友兩個都好滿足咁離開元朗。
2019-04-25