2020-02-28
2044 瀏覽
是咁的,由於有好多朋友住係元朗,所以間唔中會去元朗食野,所以都知道果邊有唔少好野食。有時見客去到元朗,無理由食高檔好西,所以都要搵啲高質飽肚野食。一般食蒸飯都會食鳳爪排骨飯,呢間啲排骨醃得夠晒入味,肉質都滑,又有排骨位啲咬口,好好食。鳳爪就普通酒樓級數。至緊要啲飯入面有好香嘅排骨油香,好好食。土魷肉餅飯,土魷都夠香。小食方面呢,就有呢個牛肉球,好鬼大粒。肉質方面就比較爽口,同出面蒸牛肉球唔同。呢個皮蛋酸薑好好食,我次次食都會叫一碟。皮蛋入貨好靚,次次食都係流心皮蛋,陣皮蛋味仲好濃。佢有個食法推介,就係落沙糖同喼汁,酸酸甜甜同皮蛋陣味好夾。酸薑就普通野。次次都唔同,今次粉葛赤小豆煲鯪魚,好濃味。我見附近街坊會攞個熱水壺買湯,似乎真係有班fans。寫左咁多,其實係推介佢個飯。啲飯粒粒分明,好彈口,好有米香,唔係好多地方有佢地水準。而最驚喜係佢地個豉油,佢地自已溝出黎,食落甜甜地,果質地好似枇杷膏咁。就咁豉油撈飯都好好食。有樣野要提一提,就係間鋪好乾淨,估佢唔到。
土魷肉餅飯,土魷都夠香。
有樣野要提一提,就係間鋪好乾淨,估佢唔到。