2020-12-15 279 瀏覽
疫情蔓延下晚巿禁止堂食,不過香港人能屈能伸,食唔到聖誕晚餐食午餐一樣無問題。 要食得開心滿足梗係要食放題啦,不過今次唔係日式放題亦唔係燒肉邊爐放題,而係充滿特色嘅西班牙Tapas放題。OM Tapas喺尖沙咀棉登徑街口,一望就望到,聖誕期間有FESTIVE all-you-can-eat brunch,$358/位任食Tapas加一款Main dish。我哋兩個人食,Tapas就分兩碟上菜,「戰鬥力」有限嘅可以叫佢只上一碟先,咁就可以留力試多幾款,啱食就再encore~【Sweet pea apple salad】個沙律醬幾特別,酸酸甜甜有少少似乳酪,荷蘭豆同青蘋果都好清爽,用嚟做頭盤啱晒~【Caramelised Cauliflower】菜名叫Caramelised以為係焦糖椰菜花,但食落係好酸嘅酸甜味。【Crab cake】焗到皮脆,啖啖蟹肉,蘸蛋黃醬好滋味。【Pesto egg】熱辣辣啱啱炸起嘅香脆薯條蘸青醬同埋流心蛋汁,充滿清香同蛋香,雖然做法同材料都簡單但相當好食。【Garlic shrimps】蒜片再加紅辣椒,蒜香加刺激性嘅辣味,再加上爽彈嘅蝦仁,香辣又惹味。【Aioli

【Sweet pea apple salad】

【Caramelised Cauliflower】

【Crab cake】
焗到皮脆,啖啖蟹肉,蘸蛋黃醬好滋味。

【Pesto egg】

【Garlic shrimps】

【Aioli Calamari】
魷魚煙韌爽彈,蘸大蒜蛋黃醬好開胃,食到停唔到口,要encore~

Main【Seafood Paella】
食西班牙菜點少得西班牙海鮮飯。海鮮有蝦、青口同蛤,都好鮮味十足。飯粒有少少咬口,好香口好有西班牙風味。

Main【Piquillo cod brandada】
最初以為係鱈魚,但搵極都搵唔到,唔通打咗成蓉﹖紅椒入面係軟滑口感嘅糊狀物,幾特別。

【Churro Bites】
炸到外面酥脆入面鬆軟嘅西班牙油條,又溫熱又脆甜,如果有朱古力醬就perfect啦。
【Cream Catalan】
加泰隆尼亞式嘅燉蛋,之前上網睇過以為係類似crème brûlée嘅甜品,我哋仲以為係西班牙油條附有嘅sauce添,仲蘸咗嚟食,認真大鄉里,不過又幾match,哈哈。