之前見足球男神安永佳(Matt Orr) 在社交平台貼咗張以少爺啤做背景的壁畫相,四圍打聽,知道地點是西營盤第二街呢間餐廳的外牆,特登去打卡。間餐廳專賣香港及各地手工精釀啤酒。少爺啤壁畫似乎未完成但已經係呢度的亮點。順便試吓間酒吧餐廳的水準。我未飲過精釀啤酒,問老細,佢話larger啤的發源地是捷克,呢度有隻叫Budvar 的桶裝啤,遠到去東歐愛沙尼亞的黑larger啤都有。黑larger比一般黑啤濃厚,麥芽香更重但又有少少蜜香,值得試。點炸魚薯條,有魚味,薄脆皮,份量十足,薯條和醬料都出色。試埋費城和牛芝士三文治 (Philly Cheesesteak) ,義大利白麵包做,即場烤製 (不是微波爐叮熱!) ,够熱,皮脆,和牛級肉特別香軟,配雙層流心芝士 (cheddar and mozzarella) ,正! 呢度仲有按季節限量的喜馬拉雅山氂牛芝士拼盤及餡餅,愛試芝士的人或可以試試高原芝士有咩唔同。
捷克Budvar 桶裝啤
愛沙尼亞黑larger