好耐無食越南菜啦,咁啱朋友住深水埗附近,見到呢間主打越南菜的餐廳,就決定搵朋友一齊試下~😙 餐廳雖然不算好大,但佈置充滿越南特色,食物幾抵食,性價比都幾高~😎1. 🐣越式自選湯粉-三餸 + 送熱飲 ($52)我選咗招牌牛骨湯和河粉,湯底幾清甜,牛味香濃,河粉吸收哂湯汁,幾好食!😎 配料選了生牛肉、牛腩、豬軟骨,生牛肉浸一浸湯底就食得,幾粉嫩,😋👍,牛腩和豬軟骨偏肥,但都煮得幾軟腍,軟骨如果可以煮到好似筋咁腍就更好~😂河粉仲會有辣椒碎、青檸、芽菜及九層塔等配料俾大家自由加配~2. 🐷越式傳統豬肝醬手切扎肉包 ($36)麵包外層烤到脆脆地,麵包中間搽咗層🐷豬肝醬,味道好濃郁,有少少似食緊鵝肝醬嘅感覺😋再夾咗厚切扎肉、酸酸甜甜的蘿蔔絲和青瓜,多了份清新嘅感覺~又爆哂餡,好滿足! 大推!😍😝3. 🐣越萊蒜香牛油雞翼 ($26/3隻)一上枱已經聞到好香蒜蓉牛油味,🐣即叫即炸,外面嘅包住薄薄嘅炸粉,炸至金黃色,皮脆肉嫩😍,帶點juicy,不過食到最底嗰隻雞翼就油咗少少,建議隔多少少油先上碟會更好~🙉4. 越萊串燒 ($40/3串)有牛肉/豬肉/雞肉揀,我揀咗豬肉串燒,燒得幾夠火喉,燒得剛剛好,肉質

1. 🐣越式自選湯粉-三餸 + 送熱飲 ($52)

河粉仲會有辣椒碎、青檸、芽菜及九層塔等配料俾大家自由加配~
越式自選湯粉-三餸

2. 🐷越式傳統豬肝醬手切扎肉包 ($36)

越式傳統豬肝醬手切扎肉包

3. 🐣越萊蒜香牛油雞翼 ($26/3隻)

越萊蒜香牛油雞翼

4. 越萊串燒 ($40/3串)

有牛肉/豬肉/雞肉揀,我揀咗豬肉串燒,燒得幾夠火喉,燒得剛剛好,肉質幾腍身,配埋個沙嗲醬食,唔錯~😎👍
越萊串燒

2021-09-15