2024-01-01 2024 瀏覽
去到潮州軒,第一啖就係鮮蝦,似乎響我味蕾跳菜花舞咁,叫人一啖又一啖!瀨尿蝦嘅脆口感親,好似夏天嘅第一陣涼風,可惜啲膏唔夠香濃,不過總體算得上頂呱呱👌。跟住,凍馬友魚嚟一份,味道真係鮮過海呀!瑤瑤滑,冰凍過後更加提升晒鮮味。拼盤一出場,各樣嘢食都係噹噹地!特別係鵝肝,算係軟滑得嚟又入味,真係食過就唔好忘㗎。手功鮮蟹棗同埋潮陽鮮蝦棗都係好料,真材實料,蟹棗熱辣辣,食落有勁!🦀但講真,普寧豆醬雞就啱晒啲鍾意傳統味嘅朋友,我就略嫌口感唔夠滑。桂花炒魚翅同生菜落場就算唔掂,比起今晚其他美饌,實在係有啲欠奉。杏仁茶結尾,呢個甜品就真係啱口,甜度啱啱好,完美收尾✨。总括來說,潮州軒嘅食物質素確實上乘,部分菜式絕對係此行亮點,下次食飯計劃,記得要來嚟嘆下!