連續四年獲得米芝蓮一星的六福菜館位於西貢的市場街,喺小巴總站落車後要行得再入啲,過哂嗰幾間大海鮮酒家。食飯位置一般在二樓或三樓,椒鹽豆腐十分出色,外脆內滑,調味恰到好處不會過鹹。「西貢地道魚湯」其實是蕃茄薯仔魚湯,湯已熬成奶白色,喝到魚鮮,入面加咗薑,唔會腥。去過兩次都叫咗蟶子,一次豉椒炒配煎米粉底,一次薑蔥炒配煎米粉底,推介後者,米粉索咗針後無咁鹹,會用瓦煲上,上枱時仲滋滋聲㗎!清蒸瀨尿蝦,店員會幫大家煎好殼,等大家可以省掉自己摵殼的麻煩,無諗過地茂海鮮酒家會有呢種服務!辣酒煮花螺,叫咗半斤花螺,所以份量唔多,兩個人每人八至十粒左右,係細細粒嗰隻,但辣酒的味道真係好出色,明明油到咁,都搞到我飲咗兩啖......另外亦推介蝦仁炒蛋,蝦仁大隻,蛋亦夠酒滑~ 脆皮豆腐亦好好食反而生炒骨就麻麻地,我估係唔想啲汁浸住啲肉,所以汁係有限份量,但結果唔係每粒生炒骨都有汁包住,稍為失策。如果想入西貢食海鮮,真心推介六福多過海邊嗰幾間!唯一不足,係人一多,食物就上得比較慢了。

清蒸瀨尿蝦

另外亦推介蝦仁炒蛋,蝦仁大隻,蛋亦夠酒滑~

脆皮豆腐亦好好食

2021-11-01