2019-04-20
我一向都唔太鍾意食生煎包,因為啲皮好厚唔係我杯茶,但係自從去咗一趟上海之後,食過小楊生煎覺得真係超級好味而愛上咗,所以一直都念念不忘!後來朋友介紹話原來香港都可以食到類似嘅味道,就係「祥興記」,而且近近地尖沙嘴都有一間,似所以就專登去咗朝聖!招牌鮮肉生煎包一客有四件,而且睇到店內員工職場新手做,新鮮出爐熱辣辣又好新鮮!而哋嘅生煎包皮非常薄,收口位先煎得非常香脆好似食緊餅乾咁,而生煎包裏面仲好多湯汁, 豬肉餡料帶少少甜,分量十足,肥瘦比例均勻又好鮮嫩,好有小楊生煎既味道,真係好食到停唔到!後來上網睇資料返原來佢哋既師傅係小楊生煎到做過既,所以學到呢一份味道!有圖有真相,用剪刀剪開咗俾大家睇下生煎包入面啲湯真係算多同埋豬肉餡料係真材實料嘅!個人非常推薦嘅生煎包😍唯一美中不足嘅就係冇得坐低食要外賣!