部屋咖啡室

homemadecafe
2024-08-20 1314 瀏覽
約咗好多年冇見嘅朋友聚舊,一心諗住揾間餐廳食吓飯,傾吓偈。所以係網上揾咗呢間cafe,網站上寫明繁忙時段,限時3小時。食飯當日收到餐廳WhatsApp。確認出席後,我順帶透過WhatsApp 詢問如冇人等位,可否坐耐啲到7點。最終收到嘅回覆係可以。我同朋友下午3點半去到。5點店員已經要求我哋付款,並表示必須5點半前離開。我即時詢問店員冇客人等位,可否坐耐啲(亦同時表示我WhatsApp 詢問過,回覆可以)。但店員完全冇理會,繼續執枱,並準時5點半再次要求我哋離開。離開時cafe仍然好多吉枱,外面亦都冇人等位。我同朋友非常無奈。莫講話放寬時間畀我哋,連網站內列明限時3小時嘅承諾都兌現唔到。完全打亂哂我哋飯後嘅行程。本身間cafe環境同食物都普普通通,揀呢到都係貪佢可以慢慢食,傾吓偈。如果早知用餐時間不相符。我就一定唔會揀呢到!奉勸各位,如果想去間cafe坐耐啲,又坐得舒服啲,可以另覓他方。另外,cafe推出訂座優惠,兩位以上顧客全單有95折,因當日店員臨時趕客嘅舉動令我心不在焉,忘記check單,隔咗咁多日先醒起,最終餐廳連95折優惠都冇畀到。