2018-10-28
酸嘅芒果汁,冇味嘅豆腐花2018/10/20星期六晚gathering後為咗聚耐啲,我同兩個朋友諗住食糖水,因為係朗豪坊食完飯,唔想周圍走,就直接係旁邊嘅滿記食糖水。糖水選擇非常少,傳統糖水居多,諗唔到食咩之下點咗芒果豆腐花($35)我已經覺得唔值依個價,豆腐花冇味,芒果酸,芒果汁更酸,好似真係好難委自己咁食哂成碗。豆腐花冇豆香味,入口又唔滑溜,如果唔係為應朋友随便選間我會去買抹茶雪糕食。沙田嘅滿記唔特別好食,估唔到旺角嘅都咁強差人意,如果唔係地理優勢,我相信冇人會行入黎,點會好似依家唔多好食仲要等位咁可笑。朋友點了燉奶及熱富貴蛋白,估唔到份量咁少,我地正餐後大家都有啲食唔落,最後朋友們都冇食哂可能係碗嘢本身冇吸引力令你食哂佢。熱富貴蛋白好像係腐竹糖水內加了蛋白,朋友冇特別評價,但冇人講過好食兩個字,大家食得咁飽,而且依間嘢冇咩特別好食,有點興致盡失,我會盡力避開再去滿記食糖水嘅機會。
2018/10/20