2023-12-09
上個月我終於book到噚晚(8-12-3023 Fri) 同同事嚟呢喥打邊爐, 我book咗六點半,開頭係七個人,然後佢哋喺前兩日已經whatsapp我,提示我哋覆實幾多個人,同枱留十分鐘 ,都唔使等人齊先至入坐,而最後我哋係六個人,我亦都有話俾佢知,不過嚟到嘅時候,佢哋依然set咗七個位,但唔緊要同佢講收返一個位就ok啦。坐低就俾咗四小碟,有:炸雞軟骨,好味,個個爭住食。5分鍾意食雲耳,但佢哋唔知調較咗啲咩味,我覺得麻麻地。2分中華沙律, 正常啦唔惹味。2.5分番茄仔,又係奇怪又唔知攞咗咩嚟葉麻麻地。2分然後我哋根據指示,揀頭盤先,四樣裏面我哋揀咗一個芝士焗龍蝦半隻,三個黑松露芝士焗生蠔,同一個二人用嘅老壇酸菜魚。黑松露芝士焗生蠔一客有三隻都幾大隻,但黑松露就唔算多,我食嘅時候就覺得黑松露唔多夠,生蠔都新鮮ok嘅。3.5分而老壇酸菜魚呢,係好大兜,根本係六人份,我就怕辣,先夾咗面嗰啲魚片嚟食, 都幾滑嘅。之後我同事話啲唔辣,我就試下夾埋下面嗰啲薯粉嚟食,但對我嚟講係辣嘅,不過都接受到,跟住之後就有麻嘅感覺。4分湯底方面我哋揀咗辣同唔辣,唔辣嘅係芫茜皮蛋鯪魚球湯,辣嗰邊佢哋揀咗四川麻辣
坐低就俾咗四小碟,有:
炸雞軟骨,好味,個個爭住食。
5分
鍾意食雲耳,但佢哋唔知調較咗啲咩味,我覺得麻麻地。
2分 中華沙律, 正常啦唔惹味。
2.5分
番茄仔,又係奇怪又唔知攞咗咩嚟葉麻麻地。
2分 然後我哋根據指示, 揀頭盤先,四樣裏面我哋揀咗一個芝士焗龍蝦半隻,三個黑松露芝士焗生蠔,同一個二人用嘅老壇酸菜魚。 黑松露芝士焗生蠔一客有三隻都幾大隻, 但黑松露就唔算多,我食嘅時候就覺得黑松露唔多夠,生蠔都新鮮ok嘅。
3.5分
而老壇酸菜魚呢,係好大兜,
4分
湯底方面我哋揀咗辣同唔辣,唔辣嘅係芫茜皮蛋鯪魚球湯,辣嗰邊佢哋揀咗四川麻辣鴨血鍋,我冇留心聽佢哋揀辣嘅程度。 之後六人份嘅美國安格斯牛肉拼盤同精選時令海鮮拼盤都到嚟,
3分
然後食精選時令海鮮拼盤: 鮮蝦爽脆新鮮冇問題。
5分
鮑魚我哋都烚到啱啱好彈牙。
5分
蜆就一隻隻,佢哋食到有沙,我食到嗰隻係冇沙但有啲唔新鮮嘅味道。
1分
扇貝大大隻肉厚。
5分
蟹柳乃係來貨正常冇問題。
3分
而丸類呢我?食到嗰隻係墨魚丸,有爽嘅墨魚粒,另外嗰隻佢哋就話係流沙蝦丸,我就冇食到。
生蠔新鮮滑溜。
3分
魚片就個個都唔知係咩魚,我食落就覺得似係鱔。
食完呢啲就自己剔嘢食:
OK嘅(3分)有:
芋泥包心貢丸, 芋泥心軟ok嘅,
樹記響鈴原來佢包住咗紫菜。
一般嘅(2.5分)有:
濃芝豆腐燒唔多覺有芝士味。 炸魚皮, 都幾鹹。
4分嘅有:
流沙蝦丸,流沙海苔丸,流沙係鹹蛋黃,幾特別。
好味嘅(5分)有:
黃金麻吉燒,中間煙韌好味嘅。
甜粟米,竟然係白色嘅,但又真係幾甜。
白蘿蔔。
墨汁墨魚腸,腸係黑色 嚟咗三條,同事分晒畀其他同事食,所以我自己冇食,一個就話好食,另外兩個又話唔知咩味,之後我都冇再叫。
飲品方面,除咗有支裝汽水,罐裝飲品外,仲有啲茶水:大麥茶,羅漢果麥同茉香綠茶。 我就斟茉香綠茶飲,茉莉花味唔多夠,普通。
2.5分
醬料方面,除咗有basic嘅嘢外,竟然有腐乳醬。
而豉油都幾鹹。
環境:
俾咗張單邊圓枱,闊落舒適。 服務:
小小錯單,原先剔咗芥末沙律球同黃金麻吉燒,點知嚟咗流沙蝦丸同濃芝豆腐燒。 每樣後叫嘅嘢份量都唔多, 搞到一上嚟有啲人有得食有啲人冇得食建議 睇返嗰張枱嘅人數每樣都有一件。
之後侍應自動問我哋雪糕要咩味,唔使like 社交平台。