2022-01-06
疫情下當然冇得去最鐘意嘅韓國!上次食過醬油蟹真係太好味太掛住,好姐妹生日佢決定再戰醬油蟹! 餐廳位置喺尖沙咀帝國中心,裝潢以傳統韓燒格局加上寬濶座位,menu當然有時令嘅 #醬油蟹 ,韓燒類有牛肉、豚肉、雞肉同海鮮,另外仲有韓式小食、煎餅、湯同飯麵之類,選擇勁多!免費嘅六種前菜勁豐富又好味,仲有少見嘅醬油鵪鶉蛋! 👍👍👍 🦀醬油蟹 $250/1隻,$488/2隻 (跟牛油飯)喺韓國食過醬油蟹真係一試難忘,估唔到喺香港食都咁有水準!相信係由於韓國人主理嘅店所以來貨特別新鮮!醬油蟹嘅食法係:上菜後先將蟹蓋部份嘅蟹膏放入飯紫菜牛油飯度’襯熱”立即撈勻,跟住就可以品嘗蟹肉啦!醬油清晰明亮味道清甜,蟹肉同蟹膏色擇鮮艷,咬落去鮮甜無比而且肉質軟綿綿完全唔駛咬!學韓國人用力吸就最正!再食一啖撈勻左嘅蟹膏飯!回味無窮!🔥燒烤🔥分別點左,醬油雞$110 🍗調味排骨 $150 🍖同牛五花肉 $150 🥩 ,雞牛豬都好好味,牛肉肉質特別脂香肉嫩,比例平均,入口香濃惹味!醬油雞肉有淡淡嘅醬油味,唔會太咸搶哂雞肉嘅鮮味!最驚喜係調味排骨,勁juicy而不肥膩,肉質煙韌有咬口!韓國人店長過黎親自幫我地燒,仲教我地
免費嘅六種前菜勁豐富又好味,仲有少見嘅醬油鵪鶉蛋! 👍👍👍
🦀醬油蟹 $250/1隻,$488/2隻 (跟牛油飯)
醬油雞肉有淡淡嘅醬油味,唔會太咸搶哂雞肉嘅鮮味!
最驚喜係調味排骨,勁juicy而不肥膩,肉質煙韌有咬口!
韓國人店長過黎親自幫我地燒,仲教我地分別用生菜🥬同泡菜包肉一口咁放哂入口食,果然好味好多!簡直好似置身韓國咁開心!