2009-12-20
今晚同三位朋友黎呢度食野, 其實有位朋友出黎前兩三個鐘先食完野, 佢好飽唔多想食野, 咁我地三個女仔胃口細, 三個人叫三個餐又好似太多, 但係其中一位朋友又話聽人講呢間好食想黎呢間食。我地七點左右黎到, 果陣其實睇到仲有入面四個位, 出面門口六個位無人坐, 但係得門口有四人檯, 就去果度坐, 咁岩有個座地既牌棟左響門口頂住張檯, 於是就入唔到去坐, 呢個時間, 個女店員即刻幫我地拉開個牌等我地坐入去再拉番埋個牌。於是我地叫左兩個 $128 既餐喇, 女店員初初落單果陣無講乜野……之後又多左人入黎, 但係間鋪未 full 仲有門口一張二人檯。好喇, 又有兩個人黎喇, 見到女店員好似同佢落左電話同人數, 同佢講 "陣間有位打俾你啦" 唔知係咪生意難做啦, 呢個時候, 女店員無啦啦走過黎, 好有禮貌咁話佢地有最低消費, 話我地四個人唔可以叫咁少野, 又係咁話 "我地間鋪得廿個位咋, 每一個位對我地既生意黎講都好重要架, 希望你地體諒。" 咁我地初時都唔覺得有問題, 於是又叫多個湯啦, 點知再叫佢落單佢又再話唔夠要再加野, 我地問佢最低消費幾多, 佢就話每人最低消費 $48 , 指住鋪頭入面張
食物唔係唔好食既, 但係店員一而再、再而三強調佢地間鋪得果廿個位, 又三番四次用唔同既理由去迫我地order 多d 野食, 呢下令到我地整次用餐唔太開心。明明兩個餐已經夠四個人既最低消費價錢都迫我地再點野食, 真係唔多老實。 最低消費咁重要既野, 響門口個位坐低真係睇唔到入面張野寫左每人$48 law, 點解唔寫響menu 上面呢?我決定以後唔再去了。