❀ Assaggio Trattoria Italiana #灣仔 ❀❗️再度到訪 繼續蟬聯心目中最抵食高質意大利餐廳❗️——————————————————位於灣仔香港藝術中心6樓,位置有啲偏遠,唔係好彩之前見到有人推介都唔會知道呢間餐廳!當初2021嘅第一餐就係喺呢度,覺得好味又抵食,半年後後再次到訪,繼續冇令我失望,真心好正🥰成間餐廳好大,部份位置飽覽中環加尖沙咀嘅維港景色🌃仲有室內露台嘅位置,感覺非常chill!餐廳主打意大利菜,最出色莫過於佢哋嘅意粉同埋pizza,而最近佢哋仲推出龍蝦海鮮燴四道菜晚餐,只需$398,第二位仲有半價,真係極之抵食,大力推薦💖!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 龍蝦海鮮燴四道菜晚餐 $398 第二位半價♥ Waygu Beef Capaccio (4.3/5)分量十足嘅生牛肉片🐮!每一塊夠滑之如,調味仲做得好好!除咗加上橄欖同黑醋之外,仲多咗一種蛋黃醬,令到成個味道更加香,係一個好出色嘅生牛肉片!♥ Soup of the Day (4/5)當日係蕃茄湯🍅非常濃郁,絕對係用大量蕃茄炮製而成,不過味道會偏酸少少。.♥ Italian Seafood Stew (4.4
❗️再度到訪 繼續蟬聯心目中最抵食高質意大利餐廳❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷

☞ 龍蝦海鮮燴四道菜晚餐 $398 第二位半價
♥ Waygu Beef Capaccio (4.3/5)
分量十足嘅生牛肉片🐮!
每一塊夠滑之如,調味仲做得好好!
Waygu Beef Capaccio

♥ Soup of the Day (4/5)
♥ Italian Seafood Stew (4.4/5)
呢個價錢可以食到咁多海鮮真係好抵!
包括有半隻爽口開邊龍蝦,仲有大量蝦膏!
加埋墨魚、魚柳、青口、蜆肉,全部都好新鮮,係除咗魚柳我覺得冇咁入味同埋有啲鞋。
加上經典意大利番茄沙沙汁調味,甜甜地,平靚正!
Italian Seafood Stew

♥ Tiramisu (4.3/5)
好出色好正宗,同pici嗰個係有少少相似。
見到mascarpone係比較黃,真係用咗蛋黃製作,蛋香更突出👍🏻
再配上濕度剛好既手指餅,再帶有少少酒味,好食!
Tiramisu

☞ 新產品
除咗套餐之外,佢哋另外仲推出左兩份創意新產品,都好高質!
♥ 自家製墨汁扭繩粉配海膽 $178 (4.5/5)
好鍾意呢款特別嘅自家製麵條🍝,每條大約三cm長,好似條鬢邊咁,比較粗身,比一般麵條更煙韌。
浸住喺墨汁當中,鮮味十足!
另外仲有墨魚同埋海膽,海膽份量都唔少,仲好新鮮creamy,好好食!
自家製墨汁扭繩粉配海膽

♥ 泡菜辣豬腩肉薄餅 $158 (4.3/5)
唔講得笑,呢個新口味又幾正!
雖然泡菜辣豬肉都算常見,但佢個辣度同埋泡菜酸味拿捏得好好,加上香脆嘅豬腩肉,夠晒惹味。
Pizza口感薄身香脆,邊位好似梳打餅咁。我自己本身比較鍾意煙韌嘅餅底,但都覺得幾好食,相信鍾意香脆餅底嘅會更鍾意!
泡菜辣豬腩肉薄餅

☞ 飲品
♥ Sharing Lychee Smoothie $58 (4.2/5)
痴線,超級大jar!好誇張。
荔枝味幾清新,主要係沙冰,唔會覺得太膩,抵飲。
Sharing Lychee Smoothie

♥ Peach Tree $48 (2.5/5)
呢個相比之下就差啲,細杯得來桃味有啲假,唔推薦。
Peach Tree

——————————————————
✨整體味道: 4.3/5
✨環境裝修: 4.7/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 4.6/5
✨再訪興趣: 4.3/5
💞整體來講
記得2021年嘅第一餐就係喺呢一度,相隔半年再次到訪,依然咁高質,冇令我失望😆四道菜海鮮套餐仲要第二位半價,真係極之抵食✨仲要可以望住維港景色,絕對係性價比超高之選!極度推薦大家嚟食,可以預先喺OpenRice book位💖💖💖!
Waygu Beef Capaccio
Tiramisu