2019-07-15
之前都食過一次「莆田」,果時食佢新出既菜式反而冇點食佢既招牌菜,所以再嚟要一嚐佢招牌中既招牌!環境今次去左元朗YOHO MALL既分店,餐廳光線充足,座位擺放就唔太似傳統既酒樓,就係太劃一,都坐得舒服。2道蟶子 $198鐵板鹽焗蟶子第一款揀左「鐵板鹽焗蟶子」,嚟得「莆田」點可以唔食佢既招牌蟶子,選用既係哆頭蟶,哆頭蟶係來自福建既哆頭村,地方都係純黑泥,海水鹽分比其他地域高,所以養出既蟶子都格外鮮甜同肥美,令蟶小可以成為「莆田」既招牌菜。「鐵板鹽焗蟶子」可以話係招牌中既招牌,外型討好,用嚟打卡都冇問題,鐵板上用粗鹽鋪底,加上少許花椒,本身怕會唔會太鹹,但完全唔會,調味岩岩好,鹹度調出本身哆頭蟶既鮮甜,每隻都十分飽滿,無沙無渣無腥,必定要食!紅菇鮮蟶湯另一款揀左「紅菇鮮蟶湯」,採用福建武夷山紅菇,湯頭其實好簡單,就係用上福建武夷山紅菇既高湯煮熟哆頭蟶,無加額外既配料。湯頭清甜,哆頭蟶同樣都係鮮甜飽滿,而且哆頭蟶份量都多,$198/2道蟶子真係幾抵食。酥炒芋芯 $89炸過既芋頭,最後用糖兜一兜,等外層沾上糖漿,味道有啲似拔絲既菜式,先係甜甜既味道,然後外層酥脆,內裡係芋頭絲絲溶溶既口感,忍唔
2道蟶子 $198
鐵板鹽焗蟶子
紅菇鮮蟶湯
酥炒芋芯 $89
炸過既芋頭,最後用糖兜一兜,等外層沾上糖漿,味道有啲似拔絲既菜式,先係甜甜既味道,然後外層酥脆,內裡係芋頭絲絲溶溶既口感,忍唔住一件接一件咁食。
閩香洋燒排 $139(例)
外型同味道都係糖醋排骨,肉排煮到十分軟鬆,一咬已經骨肉分離,亦醃得十分入味,同為必食!
精美四小拼 $119
包括蝦苗拌頭水紫菜、水晶豬蹄凍、滷水嫩豆腐、九轉小腸。之前已經食過蝦苗拌頭水紫菜,覺得酸酸地加上係冷拌,味道十分好,而其餘三者都係唔錯既前菜選擇,九轉小腸所用既應該係豬腸,平時我唔太食豬腸都覺得幾好食,因為果股羶味,而且爽脆。
百秒黃花魚(原味) $72
又係招牌之一睇個名就知點解叫百秒,因為只係用一百秒蒸熟一條魚,時間控制得嚴謹,肉質一定唔會蒸老,好鮮嫰。
總括而言,一家人或者多人既話想食有質素保證既中菜都會諗到「莆田」,價格唔算昂貴,款式多樣,每款味道都有保證,愈多人仲可以食多啲唔同款式添。
附:部分餐牌