吉列牛忌廉烏冬專門店係首爾弘大人氣餐廳,黎到香港呢個吉列牛+忌廉烏冬組合的確係幾有特色。除左招牌菜式,餐牌有其他主食,套餐,釜飯,涮涮鍋,小食同飲品。今日例牌叫左一個套餐,包兩款招牌菜同兩支汽水,即係吉列牛定食 + 咖哩忌廉烏冬(小辣)或者香辣忌廉雞肉炒麵+ 2汽水,價錢$256另加一。吉列牛定食餐廳選用美國牛裡脊肉,一客9件,上枱時已經係3成熟,可以自己喺個爐仔上面烤到自己鍾意嘅熟度先食。牛肉明顯見到中間係生肉嘅深紅色,外圍就係粉紅色。我鍾意燒到熟透咁滯,因為口感最腍,並唔會韌或者太乾。然後點上大量蒜味沙律醬,真係又滑又腍。另外都有甜酸燒肉汁同wasabi。伴碟有少量胡麻醬梛菜絲沙律。定食包兩款前菜,分別係胡麻醬車厘茄同胡麻醬豆腐。仲跟一碗撒滿飯素既熱白飯。跟餐仲有味噌湯,有唔少昆布同豆腐粒。咖哩忌廉烏冬大大碗烏冬上面滿佈白色忌廉同少少蔥花。我最鍾意呢度既讚岐烏冬係非常滑溜兼煙韌,真係少係其他地方食到。個忌廉汁同咖哩好夾,食完唔覺油膩,又香又滑,個辣度係最後係喉嚨度出黎,怕辣人士都可以食。平時多數食牛肉,今日食雞肉烏冬先。連皮雞肉有好多舊,配菜除咗洋蔥片,仲有西蘭花同菇片,好豐富,食

咖哩忌廉烏冬
大大碗烏冬上面滿佈白色忌廉同少少蔥花。我最鍾意呢度既讚岐烏冬係非常滑溜兼煙韌,真係少係其他地方食到。個忌廉汁同咖哩好夾,食完唔覺油膩,又香又滑,個辣度係最後係喉嚨度出黎,怕辣人士都可以食。平時多數食牛肉,今日食雞肉烏冬先。連皮雞肉有好多舊,配菜除咗洋蔥片,仲有西蘭花同菇片,好豐富,食完個身暖笠笠。

Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼 $68 另加一
Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼
一客5隻招牌牛油蜜糖單骨雞翼,雞翼單骨好易食。皮少脆而蜜糖味適中唔太甜。最後上面灑上白芝麻粒,仲體貼伴有檸檬一片。
熱韓國柚子蜜

熱韓國柚子蜜 $28 另加一
今日天寒地凍,都係叫杯熱飲好d。熱韓國柚子蜜大大杯,好潤喉,飲完暖笠笠,下底好多柚子皮。

平日夜晚都有唔少食客,我見好多人都係叫招牌套餐。
2022-12-14
Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼