2021-08-29 166 瀏覽
講起食和牛,日本有超多品種嘅和牛食,例如飛驒牛、神戶牛等等,但沖繩嘅石垣和牛相信大家喺香港都較少食🤔 今次就嚟介紹一間喺銅鑼灣專食石垣牛嘅黃店啦😚入到去和牛專門店當然係試吓平時好少食到嘅生和牛啦😎 選擇咗比較抵食嘅壽司拼盤,唔使逐件嗌。有和牛赤身、和牛大拖羅、燒和牛、和牛鵝肝同和牛海膽正文魚子壽司😋 當中和牛大拖羅最令我surprised,充滿油脂,食落幾重牛味,原來生和牛都唔係太難入口🤪呢道菜式見到好多人都嗌,於是都唔執輸嗌返份試吓,價錢都唔平🙈 一上到黎係一大塊生嘅薄和牛,包住舊細細地嘅壽司飯,店員再過嚟用火槍燒,燒到五成熟左右,啲油脂出晒嚟,就咁聞已經超級香🤤 加少少聰一齊食,可以減低油膩感,食落成個口充滿油香,仲有入口即融嘅感覺,相當唔錯😍呢個飯都係呢度嘅人氣之選,面頭有一隻生雞蛋同埋幾塊和牛片,店員幫手點火燒着佢,成個場面都好壯觀,呢道菜式絕對係打卡必備📸 不過食落就還好,某啲和牛片燒完有啲過熟,食落有啲難咬,但成個飯味道唔差,可以一試🤙🏻第一次試呢個芝士豆腐,口感比普通豆腐硬身啲,食起上嚟有少少似cream cheese,仲帶住淡淡嘅芝士味☺️ 原來佢係點豉油同Wasabi食

廚師精選五款壽司拼盤

薄燒和牛

火焰和牛雞蛋拌飯

自家製芝士豆腐
第一次試呢個芝士豆腐,口感比普通豆腐硬身啲,食起上嚟有少少似cream cheese,仲帶住淡淡嘅芝士味☺️ 原來佢係點豉油同Wasabi食,味道非常特別,但又唔會好怪,未試過嘅朋友仔值得一試!

燒魔鬼魚乾
平時雞泡魚乾就較常食,而魔鬼魚乾都係第一次試,比起雞泡魚乾冇咁硬身,肉質一絲絲咁,但又不乏嚼勁,加埋沙律醬同埋七味粉,食食吓好快就清咗😆

總括而言,呢間石垣和牛專門店相當唔錯,環境有古舊嘅和式風味🎎 食物質素都算高質,性價比就一般,始終食物嘅份量唔算太多,不過難得嚟食和牛,豪少少都抵嘅😝
廚師精選五款壽司拼盤
薄燒和牛