2018-05-01 351 瀏覽
明明在日本都吃過一燈本店明知香港的一燈比日本貴一倍、人多、口碑一般但偏偏身邊有好多拉麵的Fans堅持要去試試,點知⋯掙扎了很久的我,在3位朋友陪同下去了食一燈為了避開人潮特意在平日午市尾先去成功長驅直入看了食評,已有入到去仲要等20分鐘先有得食的心理準備點知!我地一行4人,明明3個都點魚介湯底,偏偏奇怪地2人即刻有得食以為自己好彩,原來係另一種「中獎」先來的兩碗,分別係一碗沾麵、一碗拉麵兩碗都只係室溫,沒有沾麵拉麵熱到出煙的難基本原則要知道沾麵已在日本稱霸,尤其係在較新潮的店,即使係日本一燈,沾麵都係較收歡迎的所以我在香港都同樣點了沾麵,以為比較有保證先試了一口湯味道其實好出色好鮮甜好可惜溫度只係室溫,上面凝固了一層油可想以知,將冰凍的麵條浸落去之後只會令成碗湯更加快凍加上店內好大冷氣食左三份一已經唔係好想繼續食好彩佢有一個暖壺比你加湯壺內的湯倒出來仲有出煙的比起我本身一黎的湯熱,只不過熱湯加入已凍的湯都係又=室溫湯到我好慢咁食到一半,即係大概15-20分鐘後,另外兩位朋友的麵才到,而佢地既湯係熱既,好明顯早來的兩碗不太正常吧?最諷刺的是遲來的兩位朋友食剩的湯,仲熱過我不斷加湯的湯,朋
明明在日本都吃過一燈本店
明知香港的一燈比日本貴一倍、人多、口碑一般
但偏偏身邊有好多拉麵的Fans
堅持要去試試,點知⋯

掙扎了很久的我,在3位朋友陪同下去了食一燈

為了避開人潮
特意在平日午市尾先去
成功長驅直入

看了食評,已有入到去仲要等20分鐘先有得食的心理準備

以為自己好彩,原來係另一種「中獎」

先來的兩碗,分別係一碗沾麵、一碗拉麵
兩碗都只係室溫,沒有沾麵拉麵熱到出煙的難基本原則

所以我在香港都同樣點了沾麵,以為比較有保證

[味玉濃厚魚介沾麵]
先試了一口湯
味道其實好出色好鮮甜
好可惜溫度只係室溫,上面凝固了一層油

可想以知,將冰凍的麵條浸落去之後只會令成碗湯更加快凍
加上店內好大冷氣
食左三份一已經唔係好想繼續食

好彩佢有一個暖壺比你加湯
壺內的湯倒出來仲有出煙的
比起我本身一黎的湯熱,只不過熱湯加入已凍的湯都係又=室溫湯

最諷刺的是遲來的兩位朋友食剩的湯,仲熱過我不斷加湯的湯,朋友仲叫我不如沾佢食剩的湯底好過😓

食到最後1/5的麵條是碎的

本身食完都覺得不太差
因為味道同麵的口感其實是好的
怎料下午我和另外一位一坐下就有麵食的朋有都肚瀉
食麵之後同肚瀉之前,我地麵都冇再進食,只有飲水
另外兩位遲有麵食的朋友又冇事
所以無法怪店家,
只怪自己,太好彩「中獎」了🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

又海景又大冷氣又多位又裝修得高級,不如整返熱個湯底先