2003-11-10 23 瀏覽
在朋友家打牌,大家落街食飯,佢帶我地來這裡,見晚上十點幾都座無虛席,加上呢度又唔係旺區,有咁樣陣容足證其受歡迎,好在朋友事先同個老細單聲至在路邊開多張四人檯,如果唔係就要等位。叫了蠔餅、鵝腸、掌翼同大眼雞一條幾個「啤酒菜」。蠔餅同灣仔新星般,傾向炸多過煎,蠔仔幾大粒同鮮甜,炸的蠔餅又香口,送啤酒最正;鵝腸肥美甘香,又唔係太韌,太受歡迎結果要叫多一碟;掌翼大隻幾有肉,鹵水入味,不比鹵水專門店的差;大眼雞亦大條鮮甜,送粥又適合。加埋幾支大啤,粥飯等埋單二百幾,坐街邊食的話唔算好平,但食物是有水準的。要留意店內位置不大,客人十居其九要坐出街邊或後巷,環境可能唔係個個人都適合,要幫襯就要預左。