2015-09-30
好耐都無食過中菜, 咁岩一班朋友食飯又唔知食咩好, 就揾朋友介紹左呢間其實佢唔講我真係唔知係寶勒巷有間中菜, 而且一食就覺得唔介紹比朋友唔得個隻首先出場係 - 麻香鮮牛脷其實我平時都有D怕食牛脷, 因為會暖暖地又有D味道~但呢個配上青瓜, 超爽口, 又冰凍彈牙, 一食就停唔到口加上佢有個小小辣的醬汁配埋, 完全係開胃的前菜, 值得一食之後就係燒味, 我一向對酒樓燒味無乜期盼,因為每次食真係除左個醬, D肉都唔係好鍾意, 通常都係D好硬身, 咬唔開的感覺但呢碟叉燒一上枱, 己經嘩嘩聲,因為真係食香味都有, 我到宜家寫都仲好想食因為太好味, 特登問左個到D經理, 佢話係由廚房每日精心挑選的梅頭製成的而且好好彩我地個日食個碟個位超靚, 每舊都係半肥瘦, 加上蜜汁我食完之後仲不停夾, 同埋同男朋友講我明食神講的叉燒飯有幾好味LOR之後再飲個姬松茸燉響螺湯,其實我真係好鍾意飲湯, 但耐何屋企只會煲一兩款我無諗過係酒樓會飲到蟲茸湯, 仲要係超足料超大粒湯配上響螺超鮮甜, 而且因為足料, 其實食佢D料己經好飽入邊有成隻雞同好多配料, 如果鍾意食湯渣真係會好愛呢個雪山油鹽焗老虎蝦真係唔介紹唔得, 成個
首先出場係 - 麻香鮮牛脷
但呢個配上青瓜, 超爽口, 又冰凍彈牙, 一食就停唔到口
加上佢有個小小辣的醬汁配埋, 完全係開胃的前菜, 值得一食
之後就係燒味, 我一向對酒樓燒味無乜期盼,
但呢碟叉燒一上枱, 己經嘩嘩聲,
因為真係食香味都有, 我到宜家寫都仲好想食
其實我真係好鍾意飲湯, 但耐何屋企只會煲一兩款
我無諗過係酒樓會飲到蟲茸湯, 仲要係超足料超大粒
入邊有成隻雞同好多配料, 如果鍾意食湯渣真係會好愛
呢個雪山油鹽焗老虎蝦真係唔介紹唔得, 成個上枱己經無得頂
個樣完全符合相機食先的我丫
大大隻的老虎蝦炸過後非常香脆, 配上油鹽湯汁的調味
己經將佢ge 鮮甜逼晒出黎
雖然好飽但我都食左兩隻架~
而且到最後龍躉才是主角,
龍躉一向難有機會食, 除左貴其實最主要係難整
基本上好小家庭會係屋企自己整
因為佢係皮同肉中間有層骨, 要逐條拎先可以清走, 係一件好花功夫的事
呢到整得真係好好, 佢個食材本身己經好勁
我未食過D皮同肉係差唔多厚的魚, 而且皮唔會好肥好油的感覺
相反佢仲好似有小小煎香左的感覺, 則邊D位咬落脆身的!!!!!!
香鮮味都索晒落個飯到, 完全係食到精華的感覺
其實建議真係8個人去食先試得多D野
而且係尖沙咀一個好方便的位置, 食物服務都好好的早菜真係無幾可
我男朋友食完呢餐已經又book左同屋企人慶祝生日, 可想而知幾滿意。