2019-10-15
是日OT,男友接收工。為了一解小女子的滿肚悶氣,男友帶咗我去試火鍋撚。e家做飲食,除了食物質素,真係少d心思都好難突圍而出。餐廳裝潢很有本土特色。每逢有客人步入餐廳,幾乎全體職員都會禮貌迎接。印象甚好。打邊爐,不可小覷醬料哦~ 一應俱全,不過有人頭收費。黃金系列向來深得我心。經推介,男友為了order咗一份黃金雞皮。鹹蛋黃香氣撲鼻,雞皮酥脆,入口即化。果然是招牌系列。有炸物又點少得🍺啤酒。飲慣生啤,我哋揀咗青島來試,生啤就係fresh!餐前小食之後,就上湯底。一品酸菜白肉鍋,招牌湯底之一。放肉之前就梗係要嘆返碗湯先啦,之後落咗食材就會變燥。材料份量十足,有類似薯粉嘅粉條,有番茄同切到好薄好入味嘅白肉片。齋飲湯頭都好飽。鴨血!男友嘅最愛之一。鴨血打得好靚,唔容易爛,但如果味可以再濃郁一d就更好啦。打邊爐不可或缺的手工丸。份量雖然不大,但真材實料,新鮮手造,值得一試。😂事後先發現影👆份牛嘅時候影咗背面,份量其實多一倍呢。睇相都知脂肪分佈靚啦~ 不過因為OT完,有d夜,今次只可以order細份嘅小試牛刀。下次絕對要嗌大份嘅。輕輕涮8秒,入口,滿腔牛味~男友最愛,沒有之一。打邊爐一定要嗌皇帝菜
打邊爐,不可小覷醬料哦~ 一應俱全,不過有人頭收費。
男友最愛,沒有之一。打邊爐一定要嗌皇帝菜,新鮮,味香但不會喧賓奪主。多食蔬菜有助腸道健康吖~
見唔係好夠喉,再補多支erdinger。但俾我揀,都係鍾意飲生啤多d。
準備埋單嘅時候仲有飯後甜品免費送添啵~ 不過男友唔好甜嘢,唔想浪費就只係要一碗。濃濃桂花香嘅芋圓糖水,打完邊爐,消暑降火一流吖~