2021-12-20 17 瀏覽
厚福街出名樓上餐廳多,星期六中午想食好少少,就上咗呢間日本餐廳試一試。聽聞呢間食串燒係佢哋最拿手嘅。今日就叫咗兩個定食,同埋幾串串燒試一試佢。串揚雞肉定食,有四串雞肉棒串燒。師傅放上4種不同醬汁,令雞肉有4種唔同味道。定食裏邊有南瓜沙律、泡菜、麵豉湯、白飯一碗。另外一個係蒲燒鰻魚定食,鰻魚燒得好香好脆,鰻魚汁亦都唔係好鹹。串燒方面我哋叫咗雞腎同雞心。雞腎好爽口好煙靭。雞心都係第一食,原來一啲都唔油膩。芝士安格斯牛柳,炸漿加芝士初時都幾擔心會好油膩,但原來又幾夾架喎。職員仲遞上一個佢哋秘製嘅醬汁,酸酸甜甜好好味。最後上埋個大虎蝦同黃金免治雞肉棒,隨碟會附上一碟日本生雞蛋配豉油。攪勻之後沾免治雞肉棒,味道非常之咁好味。大虎蝦佢地會炸埋個蝦頭比你食,記得要食埋,因為真係好香蝦羔味。成餐飯配上一杯大啤加一杯梅酒,過左一個非常愉快嘅weekend。