2024-08-07
段純貞台灣麵香港第五間分店‼️🆕開咗喺黃竹坑新商場 The Southside ,如果想食台灣菜、手工牛肉麵嘅話一定要去段純貞品嚐最地道嘅台灣美食😍🇹🇼 🔸蔥肉蝦餅$48🦐雖然薄薄一片,但外層酥脆,內餡係鮮甜蝦肉帶有蔥香,點一點甜酸醬特別開胃。🔸紅油抄手$68皮薄餡多粒粒都脹卜卜嘅抄手,配上麻辣的紅油、豆芽,口感層次都好豐富!🔸犇牛四寶麵手工麵$108🍜點都要食餐廳嘅招牌牛肉麵,牛肉麵都有幾款,揀咗最豐富嘅四寶麵,四寶包括牛嘅不同部份,牛腱、牛筋、牛肚、嫩五花🐮湯底經過18小時熬製,加入新鮮牛骨高湯,濃郁而不肥膩🥹麵條可以選擇自家製手工麵或者細麵,牛肉麵我哋就揀咗手工麵🥢喺闊條嘅麵,每一條嘅闊度都有少少唔同,好有咬口,闊身嘅麵條更可掛湯😍仲配有酸菜,一路食麵一路食酸菜不知幾醒胃😋🔸酸辣豬軟骨段式乾拌麵(細麵)$78呢款都有驚喜佢個酸辣汁剛剛好,唔會太辣,細麵用作拌麵,均勻沾上醬汁,十分開胃🤤豬軟骨質感軟腍入味,整體唔錯。🔸純貞芋圓1號$48🔸柑桔檸檬愛玉$30餐廳仲有台式甜品,芋圓1號有齊仙草,紅豆,芋圓珍珠,冰糖珍珠,愛玉,十分豐富。另一款要左柑桔檸檬愛玉,味道清新,好有台灣既感覺🥰平
🔸蔥肉蝦餅$48🦐
🔸紅油抄手$68
🔸犇牛四寶麵手工麵$108🍜
點都要食餐廳嘅招牌牛肉麵,牛肉麵都有幾款,揀咗最豐富嘅四寶麵,四寶包括牛嘅不同部份,牛腱、牛筋、牛肚、嫩五花🐮 湯底經過18小時熬製,加入新鮮牛骨高湯,濃郁而不肥膩🥹麵條可以選擇自家製手工麵或者細麵,牛肉麵我哋就揀咗手工麵🥢喺闊條嘅麵,每一條嘅闊度都有少少唔同,好有咬口,闊身嘅麵條更可掛湯😍仲配有酸菜,一路食麵一路食酸菜不知幾醒胃😋
🔸酸辣豬軟骨段式乾拌麵(細麵)$78
🔸純貞芋圓1號$48
🔸柑桔檸檬愛玉$30
餐廳仲有台式甜品,芋圓1號有齊仙草,紅豆,芋圓珍珠,冰糖珍珠,愛玉,十分豐富。 另一款要左柑桔檸檬愛玉,味道清新,好有台灣既感覺🥰平時想食 甜品都可以入黎食返碗,價錢都合理。
🔸草莓歐蕾$34、黑糖珍珠鮮奶$35🧋
飲品方面有台灣好出名嘅手搖飲品Chatime🧋見到有人路過都會買返杯。今次就鐘意草莓歐蕾多啲🍓質感好似沙冰咁,草莓味好香☺️