2019-01-21
今日晏晝只食咗個漢堡包餐,主要原因係今晚約咗朋友食晚飯,要留定個肚。我哋逛逛銅鑼灣,見口渴想搵啲嘢飲下,經過邊寧頓街,見到有間舖仔有嘢飲賣,一於試下。 原來樓上係餐廳,朋友話不如喺度食埋嘢,我無反對,大家就上到嚟。餐廳有點復古味,又有台灣feel和文青格調,所以見到好多年青人喺度聚會。實在好口渴,所以即刻叫杯【美好水果四季春】。這杯冰茶裡面有好多生果,例如: 士多啤梨、蘋果、橙,所以有茶味亦有果香味。朋友叫了一杯【芝芝芒芒雪沙】,類似芒果沙冰上面再加些軟芝士打勻的奶蓋。飲落有芒果味同埋有濃濃芝士味,口感綿綿滑滑。食嘢方面交咗俾朋友發板。【巴馬火腿蜜瓜沙律油醋汁】巴馬火腿和蜜瓜的配搭是一絕,火腿鹹香,蜜瓜清甜。黑醋、橄欖油配沙律菜可提升菜的味道。【芝士焗龍蝦伴虎蝦帶子】 呢個係一個龍虎雙會嘅菜式,即係烤龍蝦和烤虎蝦會聚一起,再會合烤帶子而成。龍蝦多肉又有膏,虎蝦肉爽甜,帶子肉帶牙。【原個南瓜海膽海鮮飯】 這個是招牌菜式,所以是必食之選。意大利飯釀在原個南瓜內再焗至香噴噴,再加上海膽、青口、蝦、帶子和三文魚籽,用料真豐富。飯質creamy,味道香濃。加埋海膽、三文魚籽一齊食,魚籽和海膽在口
食嘢方面交咗俾朋友發板。
【巴馬火腿蜜瓜沙律油醋汁】
巴馬火腿和蜜瓜的配搭是一絕,火腿鹹香,蜜瓜清甜。
黑醋、橄欖油配沙律菜可提升菜的味道。
飯質creamy,味道香濃。加埋海膽、三文魚籽一齊食,魚籽和海膽在口腔內爆發,好正!
食完飯,仲可以食埋南瓜肉,焗過的南瓜肉是特別香甜。
【炭燒和牛配三文魚籽】 用鐵鍋上,熱辣辣,堅魚薄片還在飄。和牛腍肉味濃,配搭埋蒜片和三文魚籽一齊食,滋味無窮。
最後,可能佢油膩咗少少,所以叫多杯【純金鳳茶王】去去油膩是很理想的做法。這杯烏龍茶有淡淡清香,飲落成個人舒服晒。