2016-04-29 956 瀏覽
今日嚟到寶琳探朋友,佢揀咗屋企附近晚餐,話帶我試吓新野,正東胡同烤豬,嘩,喺外邊已經見到一件件烤豬。入面似新式酒樓嘅格局,乾淨整潔,座位亦都很多,連碟都有豬嘅模樣。平時係香港都好少食烤豬,而且店內主打係明爐烤豬,咁真係要試吓烤豬先得,見到呢個烤豬套餐,都幾豐富,就二話不說點一個嚟食。胡同烤豬餐 $365胡同烤豬 拚 爆脆豬件桂花糕雖然烤豬只係得數片(6片),不過好有水準,非常香脆。食既時候將烤豬放入薄餅皮,再加少少醬汁同埋蔥絲、青瓜,出嚟口感非常豐富,好似平時食北京田鴨咁。先有熱辣辣既餅皮,香脆既烤豬,香濃既醬汁,再加上爽口既蔥絲連青瓜,各樣食材配合得唔錯,不過略嫌餅皮比較厚身,凍左之後偏硬。另外佢仲有一個芝麻醬沙律,可以清一清口腔。爆脆豬件桂花糕係好特別既食物,最上層係烤豬,下面有蜜瓜,桂花糕,而最下面係餅乾,食既時候好有新鮮感,因為呢個組合真係未試過,食材一次過入口既時候口感複雜,又有咸味又有甜味,不過好容易一咬就散開哂。鹽水鴨係一道前菜,用以凍食,感覺鹽水鴨味道咸左少少,可能醃過的關係,但係肉質就唔錯,夠淋同埋都幾多肉,唔使點醬直接即可食用。香炸小黃魚兩條竪起既小黃魚完整地係碟上
胡同烤豬餐 $365
胡同烤豬
胡同烤豬 拚 爆脆豬件桂花糕
爆脆豬件桂花糕
爆脆豬件桂花糕

香炸小黃魚

兩條竪起既小黃魚完整地係碟上,食之前都仲驚魚有好多骨,估唔到食晒成條魚都無食到骨,而且食落去外脆內軟,又唔覺得油膩。
小籠包

一籠四隻,夾上嚟都要小心翼翼,因為驚浪費左入面精華。小籠包好多汁,建議先飲左再食包,又唔會彈到四圍都係,小籠包皮都係比較厚身。
高力豆沙
高力豆沙

大大粒既高力豆沙,入口軟熟,不過自己鐘意食好多豆沙既餡,呢度嘅豆沙份量比較少。
花茶
套餐包每人一壺花茶,而且種類都幾多。
茉莉小龍珠

剛開始飲嘅時候,感覺有淡淡既茉莉花味,當茶葉浸得耐左,會慢慢變深色,再飲就似比較濃既香片。
台灣翠玉烏龍

台灣烏龍茶令我想起天仁茗茶的人蔘烏龍,此翠玉烏龍的味道真的有點像913茶王,少少蔘味再加一點烏龍味,喝下很舒服。

仲以為套餐冇飯食會唔飽,點知食完都好夠飽。店員服務態度親切友善,臨走仲送糖水俾我哋食。
胡同烤豬