2014-09-05 1612 瀏覽
由於家人生日的關系,我們一家係呢間餐廳訂左十位就慶祝屋企人既生日,因為屋企人鍾意熱鬧,所以就簡左呢到。 當我一入來既時候,都估唔到有咁多人係到排隊,人氣都真係幾誇張。 當我地屋企人一坐低果陣時,傾傾下先發現原來呢間既雞煲係特別出名,所以我地就好快咁落單,希望試下係咪真係咁好食。 因為屋企人食辣程度唔同既關系,我地就簡左一個小辣同埋一個中辣既雞煲。好快,d雞煲就上場啦,雖然d雞辣味十足,但係唔知係咪因為我地屋企唔鍾意食花椒既關系,大家都覺得麻麻地,而隻雞又唔算特別滑,同普通既冰鮮雞真係唔大分別。不過個汁都算幾入味,d雞都食到個汁既味。食完隻雞,就緊係要點火鍋配料啦,配料同平時打邊爐既鋪頭差唔多,不過個湯底用雞煲既汁都真係別有一番風味,都算係幾特別既。 食後感: 可能筆者對配料無太大的好感,所以覺得雞煲唔算太特別,但係個汁都係好入味,仍然值得一試!
雞煲
2014-06-17