2019-06-24
呢間甜品店一直都有喺朋友口中聽講話好好食,今次終於可以嚟試一試。餐廳唔算好大,有bar枱亦有普通位。客人直接去去收銀處落單便可以,之後就可以安坐係自己位等店員送上甜品。我同朋友嗌咗一個刨冰、一份pancake同埋一杯咖啡。先講講咖啡,一向都鍾意飲齋啡嘅我,叫咗Costa Rica Canet Bach呢款咖啡,除咗咖啡本身嘅香味,仲有好微嘅酒香。偏甘嘅苦味,唔會太strong,唔加奶同糖都容易入口。咖啡味刨冰,呢個刨冰咖啡味都算幾濃,刨冰好綿,唔會食到好大舊冰,刨冰中間還有牛奶味嘅刨冰,舒緩到咖啡嘅苦味。抹茶味pancake,整個pancake都係由抹茶製成,所以pancake本身有少少抹茶嘅甘苦味。呢度嘅pancake有別於平時喺出面食嗰啲,呢度嘅pancake有啲似鬆糕,比較有質感,唔會感覺好似食空氣咁。而pancake面仲有紅豆,同埋抹茶醬,能夠中和返pancake本身嘅抹茶苦味。值得推介俾其他朋友嚟試吓。
我同朋友嗌咗一個刨冰、一份pancake同埋一杯咖啡。
值得推介俾其他朋友嚟試吓。