2018-07-24
銅鑼灣呢間Cafe Zense已經開業多年, 不過餐廳好少做宣傳而且位於商業中心入面, 所以街外客經過樓下都未必發現到, 不過係附近返過工嘅就大多都去過呢度Lunch, 因為Cafe Zense裝修好有格調, 而且有戶外空間, 非常舒適, 加上Lunch set價錢合理, 食物又有質素, 之前係銅鑼灣返工時, 午飯時間都要走快兩步先有機會搵到位嘆個Chill Lunch。😋今日老婆剛好係銅鑼灣收工, 我又唔需要OT, 我地係銅鑼灣站join埋就直接上去食返個early dinner。我地到餐廳時仲未到6點半, 客人唔多, 不過7點之後就開始多客人, 客人以女士較多, 可能因為呢度嘅舒適環境真係適合姊妹們聚會啦。😁餐廳上年年尾重新裝修之後比以前更有格調, 灰白色設計配搭雲石色調嘅餐枱, 非常型格。食物款式就同以前差唔多, 都係有好多款揀, 我地點左一客招牌芝士薯條, 一份沙律加一客Pasta, 應該都好夠食。招牌芝士薯條 $58呢款招牌芝士薯條我每一次黎都會點, 份量超級多, 4個人share都夠食, 薯條又香又脆, 薯肉好多, 味道比較似薯角, 沾上香濃芝士醬, 非常惹味。😍凱撒沙律
招牌芝士薯條 $58
凱撒沙律 $88
老婆最愛嘅凱撒沙律都好大份, 爽甜沙律菜加上芝士碎同煙肉粒, 味道好rich, 好fresh。👍
芥末籽忌廉蟹肉雜菌意大利扁麵 $118
意大利扁麵比普通意粉更彈牙, 混有大量芥末籽同忌廉汁, 好creamy, 蟹肉鮮甜, 加上雜菌嘅香味, 味道層次豐富。😋
香蕉朱古力咖啡 $46
朱古力咖啡好少會有香蕉口味, 呢個香蕉朱古力咖啡唔會太甜, 口感綿滑, 帶有自然嘅香蕉味, 味道唔錯。
紫薯牛奶 $44
老婆呢杯紫薯牛奶賣相好吸引, 佢都讚夠香滑。👍
埋單每位唔駛$200, 環境同食物質素都相當好, 性價比高。👍
餐牌