2016-06-03 276 瀏覽
喊左個傳統石頭雜錦雞肉飯。除左主食之外,還有兩碟前菜附送,可以先頂住肚先。兩個前菜分別係涼拌芽菜和涼拌菠菜。水準還好,兩者都十分爽脆,口感冰涼,唔會似出面食開涼拌但實情係微溫。我個人鍾意食芽菜多啲,貪佢質感夠脆,而黃豆咀嚼時又甚香。食左前菜,其實令我更肚餓。每當侍應行過,我都好侵略性甘望下佢係米遞野比我。不過我好快就有得食,當石頭飯擺左上枱面既時候,我第一時間去享受用鐵匙去炒勻餸菜同飯既快感。當芽菜,雞肉,醬汁融為一體既時候,啖飯已經入左我個口。一食落去,最明顯既就係石頭飯既熱力,無論係炒得略乾身既飯,開胃的醬汁,定係嫩滑大條既雞肉,都飽含住石頭鍋既澎湃熱力,食落去非常既過癮。雞肉份量幾多,幾入味,飯同配料一齊食既時候質次豐富,味道恰好,整體來說水準不錯。
兩個前菜分別係涼拌芽菜和涼拌菠菜。