2021-07-19
今日有朋友出銅鑼灣食飯,想氣氛輕鬆啲所以去左食呢間漢堡包店,選擇比起shake shack , fivy guys 選擇多超多!因為夏天比較熱所以就唔坐室外露天位置,好寬敞,如果係秋涼嘅時候喺出邊坐,感覺會更加輕鬆!呢間餐廳除咗有一般嘅牛肉、海鮮漢堡以外,仲有特別嘅鵝肝、牛油果等等選擇,素漢堡都有❤️!今次叫左一個墨西哥辣椒大烤菇漢堡$90, 素食之選,墨西哥辣椒聽落好辣,其實都係BB辣,唔會辣到食唔落,係開胃嘅辛辣,配上厚切新鮮蕃茄,煎過嘅紅洋蔥,爽脆生菜同埋極多汁嘅大蘑菇,都幾有分量!大蘑菇菇菇味好香,唔會煎到縮左水或者有草腥味,口感啖啖肉!同埋牛油果醬最畫龍點睛,雖然牛油果味唔算突出,但溫潤順滑令墨西哥辣椒唔會搶盡風頭,融合左唔同食物嘅味道,整體成個漢堡層次豐富,比起另外一個漢堡更加多汁,素食漢堡中十分高分!軟殼蟹漢堡$108好少美式漢堡餐廳會有軟殼蟹選擇,所以今次特登唔食最鍾意嘅牛,都要叫吓呢一個軟殼蟹漢堡,上到嚟比想像中大隻好多,唔係迷你size, 軟殼蟹仲大過個包面,原隻上感覺超豐盛,岩岩炸起十分鬆脆,麵衣算係偏日式嘅味道,唔會好重調味,唔會好鹹,帶出軟殼蟹嘅味道,咁大隻軟殼
軟殼蟹漢堡$108
好少美式漢堡餐廳會有軟殼蟹選擇,所以今次特登唔食最鍾意嘅牛,都要叫吓呢一個軟殼蟹漢堡,上到嚟比想像中大隻好多,唔係迷你size, 軟殼蟹仲大過個包面,原隻上感覺超豐盛,岩岩炸起十分鬆脆,麵衣算係偏日式嘅味道,唔會好重調味,唔會好鹹,帶出軟殼蟹嘅味道,咁大隻軟殼蟹切開啲肉真係好多,唔霉有彈牙感, 唔係淨係食過殼,炸野加微酸嘅他他醬真係超夾!
Mochaccino $42
因為有開車所以飲唔到啤酒,好可惜,因為佢有好多款唔同嘅啤酒,好多都未試過添!叫嘅mochaccino當然無配啤酒咁爽快,但係泡沫細膩,偏甜嘅朱古力味同甘香咖啡,都係傾計飲野之選呢!
呢間餐廳地理位置都唔錯,係銅鑼灣行大約5分鐘就到,中價位高質食物, 氣氛都好輕鬆,如果下次同朋友來開呢頭,都會考慮再食呢!