2020-07-12 213 瀏覽
下午經過世貿,先至發覺成個商場翻新中,所有服裝店都關門,剩番食肆仲有開。見到張大poster,所以去咗茶木。午餐入到去見到佢個view都真係幾正,啱啱對住海邊,雖然對於面定係裝修中,但係個景真係好開揚,比其他茶木店更舒服,裝修同其他店帶子一樣幾雅致,有活力。我叫咗個午餐套餐價$80有三個小食,有滷水蛋,茄子同娃娃菜,主菜揀咗滷水拼盤配肉燥飯,上枱賣相都唔錯。但水準老實說一般,肉燥飯不夠油香,沒有回甘味,滷水豬耳剛好不肥不瘦,算不俗。食物份量太細,所以追加了一個紅油炒手,紅油有四川花椒麻辣,味道ok。最後點了他的烏龍珍珠奶茶,茶上枱冰已經溶了一半,唔湯唔水,溫度不夠凍,茶算有茶香,但冰融化後好似杯沖淡了的奶水,感覺十分差,絕對不合格,比起坊間店舖更差。雖然此食店食物一般,但離開是星期五的下午都排了長龍,大部份顧客都是年輕人,可能對食物要求不高吧!埋單$120午餐來講有啲貴,食物水準絕對不配此價錢。
2020-07-10
10 分鐘 (堂食)