2020-10-03
早兩日行過蜆殼街以前Mori個位見到有新日本餐廳開,今日就即刻過去試下。打開Menu, 好多唔同選擇,刺身、壽司、卷物、鐵板、Pizza乜都有,仲要唔係平時日本餐廳食到好悶嗰d菜式。我地先叫幾款推介嘅壽司:赤身、蝦味噌熟蝦、蟹膏豆腐蟹肉、七味姜燒帆立貝、醬燒三文魚炸蝦卷。赤身壽司蝦味噌熟蝦蟹膏豆腐蟹肉七味姜燒帆立貝醬燒三文魚炸蝦卷幾樣都好味都幾特別,尤其係赤身壽司,同平時食到嘅橡膠吞拿魚好唔同,必食!之後見到有個鐵板麻婆豆腐茄子,咁搞笑就決定叫黎試下伏,仲叫左幾樣串炸:海苔墨魚他他、西京豚肉韮菜、天使蝦。同埋推介嘅蟹膏豆腐鱈魚乾,麻婆豆腐茄子海苔墨魚他他+西京豚肉韮菜天使蝦蟹膏豆腐鱈魚乾估你唔到個麻婆豆腐茄子一d伏都無,有花椒油香味又唔會太辣,上面加左芝士一齊焗味道好夾,配埋送嘅蒜蓉包,一啖接住一啖極速食完,有驚喜!串炸個墨魚滑夠哂彈牙,入面仲有唔少墨魚肉,炸皮唔厚勁香口。西京豚肉韮菜嘅豚肉好嫩滑同Juicy,配埋西京汁好好味。天使蝦大大隻,炸得好酥脆,蝦殼都可以食埋,蝦味濃郁,絕對唔係一般嘅膠蝦。蟹膏豆腐鱈魚乾好濃味,啱哂送酒。見個胃仲有d位,就叫埋推介嘅究極金龍卷同焦糖玉子燒。究極
赤身壽司
麻婆豆腐茄子
海苔墨魚他他+西京豚肉韮菜
天使蝦
蟹膏豆腐鱈魚乾
蟹膏豆腐鱈魚乾好濃味,啱哂送酒。
見個胃仲有d位,就叫埋推介嘅究極金龍卷同焦糖玉子燒。
究極金龍卷
焦糖玉子燒
個究極金龍卷上枱嘅時時侯哇左一聲,估唔到咁大份,仲要好好味。
焦糖玉子燒又係驚喜之作,上面焦糖面好似食creme brulee咁,同玉子燒鹹甜交纏,推介!
食到呢度已經爆到上心口,同師傅傾左陣計,佢話有個off menu嘅芝士蛋糕問有無興趣試下,甜品第二個胃緊係無問題啦。
芝士蛋糕配威士忌楓糖漿
原來呢個芝士蛋糕唔係一般嘅芝士蛋糕,係配上威士忌楓糖漿,首先個蛋糕入口好幼滑已經係上品,再配埋糖漿少少酒味甜味真係一絕。
總括嚟講,呢間野有創意又好味,食左咁多有質素嘅野都只係6百幾蚊,喺呢一區真係無得輸,立即成為我嘅日本菜飯堂。