2019-03-02 1389 瀏覽
近呢幾年素食越嚟越流行,北角都多咗好幾間素食餐廳。朋友打算約星期日夜晚食飯,於是打咗電話去book 18:30七位。一去到餐廳座無虛席,好彩book咗位先至去,咁就唔使等位等咁耐。朋友其實已經食過呢間餐廳好幾次,佢哋因為芋頭南瓜煲係必食,所以我哋都嗌咗一個,然後再叫菠蘿生炒素骨、金針木耳猴頭菇、三杯鮮竹粒豆腐煲、川香素回鍋肉、星州炒米同 素魚翅海羹炒飯(二人分)。有一啲菜屬於晚市套餐,所以就會有一碗例湯附送,例湯係老黃瓜紅蘿蔔粟米湯,入面仲有啲眉豆,個湯飲落好清甜,好似冇落過任何味精。首先係個魚翅海羹炒飯嚟先,雖然話係二人份,但係足夠三個人食,炒飯炒得好乾身,冇乜油膩感,粒粒分明而且仲有蛋香味,撈埋佢側邊嘅魚翅海鮮羹更好味,有翠肉瓜、木耳、素魚翅等等。芋頭南瓜煲用咗椰汁煮,更突顯芋頭、南瓜原有嘅甜味,香濃而不膩,送飯一流。菠蘿生炒素骨都好好味,素骨炸得脆口,咬落去口感亦好似排骨味道,醬汁嘅酸甜度適中,令人一件接一件放入口。金針木耳猴頭菇放埋紅棗一齊蒸,金針唔會有酸味,猴頭菇亦都吸收左金針淡淡的香氣同埋紅棗嘅味道,十分juicy。三杯鮮竹粒豆腐煲亦十分惹味,餐廳應該係先微炸豆腐粒,然後再

素魚翅海羹炒飯(二人分)

芋頭南瓜煲

菠蘿生炒素骨

金針木耳猴頭菇

三杯鮮竹粒豆腐煲亦十分惹味,餐廳應該係先微炸豆腐粒,然後再放入煲同鮮枝竹一齊炆,豆腐入面又滑又嫩,外面就沾有醬汁味。

三杯鮮竹粒豆腐煲

朋友鍾意食川香素回鍋肉,因為完全做出回鍋肉嘅濃香味,不過我個人就對回鍋肉麻麻,所以認為回鍋肉味道偏油膩。

川香素回鍋肉

星洲炒米嘅咖喱味好濃郁,米粉亦都夠鑊氣,炒得米粉爽而不油,如果我冇食錯,應該加咗豆卜絲一齊炒。

叫咗咁多餸,埋單只係四百幾蚊,個個食到捧住個肚走,真係好抵食,而且呢間餐廳做中式素食真係幾出色,味道同葷差唔多。

如果週末想嚟食可能訂位就會好啲,因為座位唔係特別多,一邊食都見到好多人喺出面等位。
星州炒米
素魚翅海羹炒飯(二人分)
芋頭南瓜煲
菠蘿生炒素骨