2024-09-15
嚮和風料理今次要介紹喺北角渣華道附近有一間和風料理餐廳叫「嚮和風料理」,輪椅人士如果要入去食嘅話就要自備斜板,因為佢哋門口有一級,店員以為我入唔到去,我一拎出斜板就非常歡迎我入去,搵咗個靚位置比我坐,仲好快手遞咗兩杯綠茶,一睇餐牌主要分飯類、麵類同沙律類,全日都冇加一服務費,都幾抵食!1.慢煮豬軟骨沙律$78+熱咖啡$15(9/10)呢個慢煮豬軟骨沙律個豬軟骨好淋身,豬軟骨又大舊,咬落勁多骨膠原,一共有3舊豬軟骨。至於沙律菜非常新鮮爽脆多汁,除咗沙律菜之外,仲有番茄仔同粟米粒等,不過沙律醋比較酸咗少少,整體份量都算多。跟餐叫咗熱咖啡,只係加$15,熱咖啡唔算好苦,無酸味,好啱我口味,我個人比較鍾意苦咖啡!2.白芝麻牛肋野菜咖哩飯$68+玉泉忌廉$8(9.5/10)呢個牛肋野菜咖哩飯面上落咗好多白芝麻,白芝麻好香,牛肋肉好淋身,大約都有10舊,其他野菜配料包括有椰菜花、薯仔、紅蘿蔔、翠玉瓜同蕃茄仔等,咖哩唔辣又唔甜,如果帶辣一點就好啦!跟餐揀咗玉泉忌廉汽水,只係加$8!2人總共價錢$169個人口味總評分:9.25/10@brother_group2023 地址:北角渣華道124-132號
1.慢煮豬軟骨沙律$78+熱咖啡$15(9/10)
2人總共價錢$169
個人口味總評分:9.25/10
@brother_group2023
地址:北角渣華道124-132號渣華商業中心地下D號舖
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#嚮和風料理 #北角 #北角好去處 #北角美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong